Nina Brink weg bij `een prachtig bedrijf'

Ze zou op wintersport zijn, ze zou onvindbaar zijn. Nina Brink zat de afgelopen dagen gewoon thuis

in haar landhuis in Brasschaat. Alleen.

In de rookkamer van de helpdesk van World Online, tussen de fruitautomaten, zitten vier jongens en twee meisjes koffie te drinken.

Half negen vanochtend. ,,Nieuws? Welk nieuws?'', zegt een van de jongens, hij heeft zijn voeten op tafel. ,,Ik heb geen tv gekeken, ik heb de hele avond zitten drinken.''

Ze hebben natuurlijk wel gehóórd dat Nina Brink is afgetreden, maar officieel weten ze niets, zeggen ze. ,,Wat kan het mij nou schelen?'', zegt een blond meisje met twee ringetjes in één oor. ,,Als je met aandelen speelt, kan dit gebeuren.'' Op het hoofdkantoor van World Online, vijftig meter verder, op het industrieterrein van Vianen, hebben de medewerkers strenge instructies gekregen. ,,We mogen niks zeggen.'' ,,Geen commentaar.''

Donderdag aan het begin van de middag, een paar uur voordat bekend wordt dat ze aftreedt, is Nina Brink nog in haar huis in het Belgische dorp Brasschaat. Achter een van de ramen van het wit met roze landhuis staat een man. Hij tuurt door een verrekijker naar auto's die langsrijden. Nina Brink neemt zelf de telefoon op: ,,Hello''. Nee, ze kan niets zeggen. ,,Nu nog niet.'' Ze stottert, praat afwisselend Engels en Nederlands. ,,World Online'', zegt ze een paar keer, ,,is een prachtig bedrijf.''

Nina Brink is niet, zoals de Financial Times meldde, op wintersport. Ze zal ook niet, zoals het NOS journaal donderdagavond berichtte, 's middags zelf naar Vianen gaan om haar personeel te vertellen dat ze ermee ophoudt. Ze heeft `vakantie', maar haar privé-vliegtuig staat al vanaf 6 april op de luchthaven van Antwerpen waar ook prinsen uit het Midden-Oosten hun vliegtuigen aan de grond zetten - om in België diamanten te kopen. Parkeerkosten: drieduizend gulden per maand, en er wordt nog een hangar voor haar gebouwd. Haar vliegtuig is een Dassault Falcon 2000 van vijftig miljoen gulden, ze kocht het toestel begin dit jaar.

Nina Brink is thuis, ze `denkt na'. Volgens de commissarissen van World Online was het vertrek van Brink `haar eigen beslissing'. Er was wel met haar gepraat, er zou `druk overleg' zijn geweest. In Brasschaat was daarvan de afgelopen dagen niets te merken. Nina Brink was alleen.

,,We praten met niemand meer'', zegt haar echtgenoot Ab Brink, vanochtend door de telefoon. Hij wil haar wel graag verdedigen. ,,Ze heeft vier jaar lang, zeven dagen in de week, zestien uur per dag gewerkt.''

CLAIMS, REACTIESPagina 16

    • Petra de Koning
    • Jannetje Koelewijn