Midden-Oosten ziet Britse `racist' als `martelaar'

Volgens een rechtbank is de Britse historicus David Irving een `actieve holocaust-ontkenner' en een `racist'. Maar in het Midden-Oosten wordt hij luidkeels bejubeld.

Het oordeel dinsdag van een Britse rechter dat de omstreden Britse historicus David Irving een ,,actieve holocaust-ontkenner, een racist en een antisemiet is'', was voor veel media in het Midden-Oosten voorpaginanieuws. Irving had de historica Deborah Lipstadt en haar uitgever Penguin beschuldigd van smaad nadat zij hem ontkenning van de jodenvervolging hadden verweten. Irving werd in het ongelijk gesteld en moet nu zeven miljoen gulden proceskosten betalen.

De sympathie voor Irving in het Midden-Oosten is vrijwel algemeen. De conservatieve Iraanse krant Tehran Times verwoordde het algemeen gevoel: ,,Een van de grootste leugens van de afgelopen eeuw, waarvan de gevolgen nog steeds nawerken in dit nieuwe millennium, is het verhaal van de holocaust, dat is verzonnen door de zionisten om het Westen te chanteren.''

Bij aanvang van het Britse proces had de Egyptische pers Irving al uitgeroepen tot ,,martelaar van de waarheid'' en zijn proces afgedaan als een ,,politieke zet van de joodse lobby in het Westen''. Vooral de fundamentalistische en zich liberaal noemende oppositiepers in Egypte publiceert regelmatig uitgebreide `bewijzen' van de fabricering van de holocaust. In menig kiosk in de Arabische wereld en op iedere hoek van de Egyptische straten zijn boekjes te koop met dezelfde strekking.

Ook in officiële kringen leven dergelijke denkbeelden: in januari van dit jaar betitelde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Farouq al-Shara, de holocaust nog als ,,een zionistische mythe om de stichting van een joodse staat te rechtvaardigen''. Dit jaar kreeg de Franse schrijver Roger Garaudy een heldenontvangst op de boekenbeurs van Kairo nadat een Franse rechtbank hem had veroordeeld wegens ,,het ontkennen van misdaden tegen de mensheid'' in zijn boek Les Mythes Fondateurs de la Politique Israelienne.

De gedachte in het Midden-Oosten is dat er in het Westen een zionistische lobby of samenzwering bestaat die voor eigen doeleinden `objectief onderzoek' naar de holocaust blokkeert en monopoliseert. Alleen de allerdappersten zouden hier tegen in durven gaan, zoals nu Irving. De vervolging waaraan zij blootstaan zou het gelijk van deze redenering illustreren, waarbij het feit dat Irving zelf het proces aanspande even wordt vergeten.

Ook onderstreept zo'n vervolging volgens commentatoren de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting in het Westen.

Het gretig citeren van Irvings werk past in een Arabische traditie van bagatelliseringen of ontkenningen van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel altijd hangen die ontkenningen samen met Israel. Het gevoel leeft bij veel Arabieren - moslims en christenen – dat het Westen een schuldgevoel over de holocaust heeft afgekocht met de staat Israel, over de rug van de Arabieren. Egyptenaren wijzen er graag op dat jodenhaat in de Arabische wereld schaars was, zeker in vergelijking met Europa, tot de stichting van Israel. Als er al sprake was van jodenhaat, kwam die in Kairo vooral van christenen, met name van Grieks-orthodoxen.

Met het vastlopen van het vredesproces in het Midden-Oosten lijkt de ontkenning van de holocaust een nieuwe bloei door te maken in de Arabische wereld. In de laatste film van Egyptes populairste acteur Muhammed Heneidy zegt deze tegen zijn joodse tegenspeler: ,,Dus terwijl hij oorlog voerde met de hele wereld had Hitler volgens jou ook nog tijd om de joden uit te roeien?'' En hij maakt een wegwerpgebaar van ongeloof. Zelden is een film in de Arabische wereld beter bezocht.

    • Joris Luyendijk