Mexicaan Garcia verrassende topper in Rotterdam

Geheel onverwachts heeft de marathon van Rotterdam er een toploper bij gekregen. De Mexicaan Salvador Garcia stond gisteren ineens op de stoep bij de organisatie. Hij was op de bonnefooi via Atlanta naar Nederland gevlogen. Garcia won in 1992 de Rotterdamse marathon. Hij hoopt zich zondag op het hem zo bekende parcours voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Met de deelname van Garcia doen er tien atleten mee, die een tijd van onder 2.10 als persoonlijk record hebben staan.

De komst van Garcia is een complete verrassing voor de organisatie. Directeur Mario Kadiks vanmorgen: ,,Hij was met een taxi naar Rotterdam gereden en was op zoek gegaan naar het atletenhotel. Daar hebben onze mensen hem opgevangen. Ik kreeg een telefoontje. Maar je weet nooit of het de man is die hij zegt te zijn. Daarom heb ik gevraagd of hij de naam van één van zijn honden wilde noemen. Want die wist ik nog, Nero. Hij noemde die naam, zodat we wisten dat het de echte Garcia is.'' Er is geen startgeld meer beschikbaar voor de 36-jarige Mexicaan, maar hij krijgt morgen wel een premie als hij een goede tijd loopt.

Een andere verrassing is dat de beste Nederlander op de marathon, Greg van Hest, toch aan de start op de Coolsingel zal verschijnen. Hij is één van de `hazen' (gangmakers) van de eerste groep. Van Hest verwacht in ieder geval tot de helft te zullen lopen. ,,Maar je weet maar nooit'', zei Kadiks met een knipoog. Met die opmerking verwees hij naar de wedstrijd van vorig jaar. Kamiel Maase was toen ook haas, maar liep de race onverwachts helemaal uit en bleef zelfs binnen de olympische limiet. Van Hest zegde onlangs af voor de marathon, omdat hij zich niet optimaal voelde.

De organisatie in Rotterdam heeft een premie van een half miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de atleet, die zondag een wereldrecord loopt. Het bedrag zal dan voor het eerst in euro's worden uitbetaald. Volgens atletenmanager Jos Hermens zijn de weersverwachtingen voor zondag zeer gunstig voor een marathon: dertien graden en bijna geen wind. Hermens sprak over ,,wereldrecord-weer''. ,,Ik heb tegen de atleten gezegd dat ze zich geen zorgen moeten maken over het weer van morgen. Want dan wordt er regen en wind verwacht. Zondag zou het veel beter worden.''

De marathon is voor een aantal lopers de laatste kans om zich bij de Nederlandse olympische ploeg te voegen. Zes atleten doen een poging de limiet te halen. Dat zijn Anne van Schuppen, Wilma van Onna, Luc Krotwaar en drie in Nederland gevestigde Ethiopiërs, Aiduna Aitnafa, Tekeye Gebrselassie en Tadesse Woldemeskel.