`Leerling van veertien jaar mag werken'

Kinderen mogen vanaf hun veertiende jaar gaan werken. Op die manier kunnen leerlingen die dreigen uit te vallen omdat ze de vele theoretische vakken niet aankunnen, toch een goede opleiding krijgen.

Dit heeft staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) dit gisteren voorgesteld. Werkende veertienjarigen moeten nog wel gedeeltelijk naar school.

Met deze toezegging breekt Adelmund met de opvatting van haar eigen PvdA dat alle leerlingen zo lang mogelijk theoretische vakken moeten krijgen. De staatssecretaris deed haar voorstel gisteren tijdens een onderwijscongres over het nieuwe onderwijstype vmbo, een combinatie van het voorbereidend beroepsonderwijs en de mavo. Nu zijn leerlingen nog tot hun zestiende jaar volledig leerplichtig. Daarna moeten ze nog een jaar een dag per week naar school.

`Werkend leren' wordt algemeen gezien als goede manier om het grote aantal dropouts terug te dringen. Jaarlijks verlaten 35.000 leerlingen de school zonder een zogenoemde `startkwalificatie' - een volgens het ministerie van Onderwijs bruikbaar diploma voor het verkrijgen van een baan. Veel slecht gemotiveerde leerlingen kunnen binnen de school worden gehouden, als ze deels in de praktijk kunnen leren en minder theorievakken hoeven te doen.

Adelmund vindt dat scholen `leer-werkroutes' moeten kunnen aanbieden voor leerlingen die niet meer naar school willen. Zij kunnen dan werkervaring opdoen bij een baas en daarnaast certificaten halen op school. Eventueel zouden ze later nog een diploma kunnen halen.

Kamerlid Van de Camp (CDA) spreekt van een ,,voor een beperkte doelgroep verstandig voorstel''. ,,Ik hoor veel geluiden van jongeren die het onderwijs spuugzat zijn. Dan moet je voorkomen dat ze in Hoog Catharijne rondhangen of in de criminaliteit terechtkomen. Je moet ze dus enigszins tegemoetkomen.'' Maar Van de Camp vindt wel dat ze uiteindelijk een diploma moeten halen. ,,Werkgevers zouden daar ook garanties voor moeten bieden.''

De Amsterdamse wethouder van Onderwijs Jaap van der Aa, vindt de toezegging van Adelmund een ,,een absolute doorbraak''.