`Klokkenluiders' bellen massaal meldlijn

`Klokkenluiders' hebben de afgelopen drie avonden massaal gebruik gemaakt van de FNV-meldlijn die was opengesteld voor mensen die binnen hun bedrijf misstanden openbaar hebben gemaakt. In totaal is ruim achtduizend keer geprobeerd het meldpunt te bereiken.

Daarbij gaat het niet om 8.000 klokkenluiders. ,,Mensen bellen meerdere keren. Maar dit hadden we absoluut niet verwacht. We zijn geschokt. Soms hoorden de telefonisten vreselijke verhalen aan. Bovendien waren de bellers soms erg emotioneel'', aldus FNV-woordvoerster Tieman. In de twaalf uur dat de lijn open was, zijn 158 intensieve gesprekken gevoerd van gemiddeld een half uur. Daarbij ging het om misstanden als machtsmisbruik (30 procent), niet nakomen van voorschriften (20 procent) en het achterhouden van informatie (15 procent). Ook melden de bellers gesjoemel met geld, fraude en corruptie en steekpenningen. Ruim de helft van alle bellers was afkomstig uit overheid en aanverwante sectoren.

De meldlijn is gistergavond afgesloten. De gegevens worden verwerkt tot een rapport dat aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. (ANP)