Israel hervat bouwen op Golan-hoogvlakte

Er mag weer worden gebouwd op de Israelische hoogvlakte van Golan. Israels premier Ehud Barak heeft gisteren de bouwstop opgeheven die hij tijdens het vredesoverleg met Syrië had afgekondigd. De van oorsprong Syrische hoogvlakte is sinds 1967 in Israels bezit.

Barak nam zijn besluit omdat het vredesoverleg met Syrië mislukt is. Volgens de premier is er geen reden meer om de verdere ontwikkeling van de hoogvlakte op te houden. De gezaghebbende krant Ha'aretz meldt vandaag dat op verschillende plaatsen op de hoogvlakte van Golan tegen de drieduizend woningen zullen worden gebouwd. Het industrieterrein van Katzrin, de Israelische hoofdstad van deze vlakte, wordt flink uitgebreid. Ook wordt zeventig miljoen gulden geïnvesteerd in het kuuroord Hamad Gader.

Ten tijde van de onderhandelingen met Syrië vroeg Israel de VS om 17 miljard dollar aan militaire en economische steun als tegenprestatie voor het opgeven van de hoogvlakte van Golan. Naarmate de Israelische investeringen in dat gebied groeien, zullen de financiële eisen van Israel voor het verlaten van de hoogvlakte van Golan bij mogelijke hervatting van het vredesoverleg alleen maar toenemen.

De raad van nederzettingen heeft de beslissing van Barak om toestemming te geven voor verdere bouw op de hoogvlakte van Golan met de nodige reserves begroet. ,,Alles kan snel veranderen'', zei een van hun leiders gisteren. Omdat Barak erin is geslaagd de Israelische publieke opinie ervan te overtuigen dat de verantwoordelijkheid voor het falen van het vredesoverleg bij de Syrische president Hafez Assad moet worden gezocht, is er in de Israelische politiek apathisch gereageerd op de hervatting van de bouw op de hoogvlakte van Golan.

Volgens Amerikaanse diplomaten neemt de kans op een gewapend conflict tussen Israel en Syrië toe. ,,Wij zijn niet bang voor vrede en niet bang voor oorlog'', zei Barak tegen een Amerikaanse krant. ,,Als het tot oorlog komt is het omdat wij geen andere keuze hadden. In zo'n oorlog kunnen we alle krachten van ons volk bundelen.''