Internationaal

LONDEN

De zoveelste zwarte handelsdag op Wall Street bezorgde de Londense effectenbeurs vanmorgen direct bij opening een flink verlies. In de loop van de ochtend wist de FTSE-index de daling te beperken tot 1,3 procent op een totaal van 6.275 punten. Opnieuw lagen de telecomaandelen zwaar onder vuur. Vodafone verloor bijna 3 procent. Grootste verliezer in Londen was de zakenlijke dienstverlener Capita, dat ruim 8 procent moest inleveren.

FRANKFURT

Op de Duitse beursvloer bleven de omzetten vanmorgen erg laag. Na de voorbije grillige handelsdagen tillen beleggers nieuwe investeringen liever over het weekeinde heen. In navolging van de dalingen op de Amerikaanse technologiebeurs was de DAX-index 0,9 procent lager op 7.380 punten. De daling werd aangevoerd door Deutsche Telekom met een verlies van ruim 4 procent. Softwareproducent SAP daarentegen maakte een einde aan de scherpe koerdalingen van eerder deze week en klom 0,6 procent.

PARIJS

In Parijs wachtten handelaren angstvallig op de opening van Wall Street vanmiddag. De ochtendhandel was daardoor weinig enerverend. Sterkste stijger op de Parijse beursvloer was glasfabrikant Saint-Gobain. De CAC-40 daalde 0,85 procent naar 6.211 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen andermaal omlaag gegaan. De Nikkei-index leverde 92 punten in op een stand van 20.435 punten, een daling van 0,45 procent. De handel begon met een stevig verlies, dat werd veroorzaakt door de forse dalingen op de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Daar zakten de koersen met bijna 2,5 procent. Het verlies in Tokio bleef uiteindelijk beperkt, doordat koopjesjagers op de lager geprijsde aandelen afkwamen.

De beurs van Zuid-Korea kreeg wel zware klappen te verwerken. De beursindex ging met 4,3 procent naar beneden. In Hongkong stonden de koersen aan het eind van de handel 1,3 procent in de min. De beursbarometer in Australië bleef staan op een verlies van 0,9 procent.

NEW YORK

De Amerikaanse Nasdaq heeft gisteren opnieuw terrein moeten prijsgeven. Hoewel de technologiebeurs de hele dag in de plus stond, moest de index in het laatste uur van de handel opnieuw een flink verlies incasseren. De Nasdaqindex sloot uiteindelijk 2,5 procent lager op een stand van 3.677 punten.

Het Dow-Jonesgemiddelde wist zich niet te onttrekken aan de malaise op de technologiebeurs. De graadmeter van de grootste fondsen in de VS noteerde een verlies van 1,8 procent op 10.924 punten.