Hof wil ex-agent horen over drugsonderzoek Bouterse

Het Haagse gerechtshof heeft opdracht gegeven een ex-agent van de Haagse politie te horen over de vraag of het drugsonderzoek naar Bouterse inderdaad langer liep dan justitie tot nu toe heeft gezegd.

Het hof heeft tot het verhoor van de voormalige Copa-rechercheur en nu privé-detective P. Staal besloten nadat de advocate I. Weski gisteren tijdens de strafzaak tot nu toe geheime dossiers produceerde. Uit die stukken uit 1990 zou blijken dat Bouterse toen al in beeld was bij de politie. Rechercheurs en officieren van justitie hebben steeds verklaard dat het onderzoek pas in 1992 is begonnen. Door informatie achter te houden, is het openbaar ministerie volgens Weski niet-ontvankelijk.

Het hof en het OM toonden zich gisteren zichtbaar ongelukkig toen de advocate liet blijken over nieuwe stukken te beschikken en extra verhoren te willen. Advocaat-generaal D. van den Broek: ,,Het gaat om een stuk dat nooit in de handen van de verdediging had mogen komen. Er staat niet voor niets 'geheim' op.''

Weski gaf geen antwoord op herhaalde verzoeken van het hof om aan te geven hoe ze in het bezit was gekomen van de geheime politiestukken. Binnen het speciale Copa-politieteam bestaat het sterke vermoeden dat hun voormalige collega P. Staal de advocate de interne politiestukken heeft toegespeeld.

Staal zei vorige week in een interview met het Algemeen Dagblad dat de politie al in 1990 een afgeronde strafzaak tegen Bouterse had die om politieke redenen van tafel zou zijn verdwenen. Volgens zijn collega's liegt Staal. Ze wijzen erop dat Staal eind vorig jaar gefrustreerd en na enige druk het korps Haaglanden heeft moeten verlaten. Staal was vanochtend onbereikbaar.

Bij de Haagse politie is het geheime dossier vanochtend bestudeerd. De verwachting is dat het stuk geen consequenties zal hebben in de strafzaak omdat uit het dossier blijkt dat de politie voor 1992 in het onderzoek naar Bouterse geen opsporingshandelingen heeft verricht.

Het stuk is volgens de Haagse politie een vrolijke analyse voor intern gebruik. De waarschijnlijke verstrekker van het stuk, rechercheur Staal, wordt erin omschreven als ,,ongeschoren, driftig rokend en gekleed in een lange witte regenjas''.

In de strafzaak-Bouterse is gisteren bekend gemaakt dat de rechter-commissaris P. Wagenmakers de Surinaamse autoriteiten heeft verzocht om volgende maand een twintigtal getuigen in Paramaribo te mogen horen.

Het verhoor van Bouterse, dat in aanwezigheid van advocaten en openbaar ministerie moet gebeuren, staat op 1 mei gepland. Het is onduidelijk of Suriname aan die verhoren wil meewerken.

dossier www.nrc.nl