Getronics vertrekt uit Bijlmer na overvallen

Het automatiseringsbedrijf Getronics sluit zijn kantoor in Amsterdam-Zuidoost omdat het personeel zich onveilig voelt door de criminaliteit in de buurt. De ruim vierhonderd medewerkers verhuizen dit najaar naar nieuwbouw in Hoofddorp.

Volgens P. van Voorst, lid van de raad van bestuur van Getronics, is de verhuizing een wens van het management en het personeel. Het afgelopen half jaar zijn volgens Van Voorst zes medewerkers of bezoekers onder bedreiging van een mes overvallen. Het verlangen om uit de Bijlmer weg te gaan is volgens Van Voorst onlangs nog versterkt door parkeerproblemen. Door de renovatie van de Bijlmer is parkeerruimte in de buurt van Getronics verdwenen. Personeel moet de auto nu parkeren in de Arena-garage en daarna een paar honderd meter naar het werk lopen. Buiten kantooruren durven werknemers volgens Van Voorst niet alleen naar de parkeergarage te lopen. ,,Dames worden nu begeleid door mannelijke collega's.''

Het Stadsdeel Zuidoost krijgt steeds vaker te maken met bedrijven die zeggen te vertrekken om de criminaliteit. December vorig jaar sloot Kwik-fit bij winkelcentrum Kraaiennest om die reden de deuren en overwoog Albert Heijn het winkelcentrum te verlaten. Bovendien mijden PTT Post en kabelbedrijf UPC in de avonduren de Bijlmer.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de criminaliteitscijfers in Amsterdam Zuidoost de afgelopen tijd juist gedaald. Het aantal berovingen op straat is in de eerste drie maanden van dit jaar met 37 procent gedaald ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar.

In de deelraad van Zuidoost heeft men met verbazing gereageerd op het vertrek van Getronics. Deelraadslid L. Hinfelaar (GroenLinks) vindt dat ,,bedrijven op deze manier een hele slechte naam aan Zuidoost geven, terwijl er niets aan de hand is''. Getronics heeft de onveilige situatie nooit bij de politie aangekaart. ,,Misschien dat er individueel aangifte is gedaan, maar de leiding van Getronics heeft zich nooit bij ons gemeld. We hebben het gevoel dat er een andere oorzaak achter de verhuizing steekt.'' Van Voorst van Getronics noemt dat ,,onzin''. ,,Ik geloof niet dat de situatie in Zuidoost van de ene op de andere dag kan veranderen.''