Doema keurt Start II na jaren goed

Na vele jaren touwtrekken heeft het Russische parlement vandaag de START II-overeenkomst over de halvering van het Amerikaanse en Russische atoommacht geratificeerd.

De Doema nam het wapenbeperkingsakkoord aan ondanks de tegenstemmen van de communisten. Uiteindelijk stemden 288 Doemaleden voor ratificatie, en 131 tegen. Vier parlementariërs onthielden zich van stemming.

Daarmee is de laatste horde genomen op weg naar het terugbrengen van beiden nucleaire arsenalen van zesduizend tot maximaal 3.500 kernkoppen voor het einde van het jaar 2007. Voor het eerst – in zijn hoedanigheid als president – was Vladimir Poetin naar de Doema gekomen om het debat bij te wonen. ,,Uitstel is schadelijk voor Rusland'', zo hield hij de afgevaardigden vlak voor de stemming voor. Het Kremlin hechtte er enorm aan dat de slepende kwestie uit de weg zou zijn geruimd voor Poetins eerste bezoek aan het Westen; hij en zijn vrouw Ljoedmila zijn zondag en maandag te gast in Londen.

Jarenlang blokkeerden communisten en nationalisten in het parlement de ratificatie van START II, dat in 1993 werd getekend door de presidenten Boris Jeltsin en George Bush en dat door de Amerikaanse Senaat al vier jaar geleden is geratificeerd. Telkens was het besluit tot uitstel een vorm van anti-Westers protest tegen met name de oostwaartse uitbreiding van de NAVO en de luchtaanvallen op Joegoslavië. Sinds de Doema-verkiezingen in december zijn de Poetin-aanhangers echter in de meerderheid, zodat hij de ratificatie erdoor kon drukken.

Dit gebaar van goede wil echter niet zeggen dat Rusland zich neerlegt bij de Amerikaanse wens om het ABM-verdrag uit 1972, dat Moskou ziet als de hoeksteen van alle wapenreductieakkoorden, open te breken.

Washington wil een afweersysteem in de ruimte bouwen tegen raketaanvallen, Moskou is tegen omdat het een hervatting van de wapenwedloop vreest. De acceptatie van START II van vandaag maakt de vrij voor nieuwe gespreksrondes in het kader van START III voor verdere wapenreducties.

    • Frank Westerman