DOE MAAR

Aan inspiratie heeft het Doe Maar na een sabbatical van 16 jaar niet ontbroken, zo blijkt uit de 18 nummers en de meer dan 70 minuten muziek van de cd met de veelzeggende titel Klaar. Allereerst slaat dat op het feit dat het album ruim op tijd af is voor de twaalf Ahoy'-concerten in mei. Anderszins duidt het er op dat zangers en voornaamste songschrijvers Ernst Jansz en Henny Vrienten deze lucratieve tweede ademtocht van de populairste popgroep van Nederland als het laatste hoofdstuk beschouwen. Dat is jammer, want met Klaar levert de groep op ontspannen manier een hoogtepunt in een oeuvre dat in het verleden nog weleens gekleurd werd door de stress waaronder gemusiceerd moest worden. Volwassen, veelzijdig en rijk aan details, doet de cd met de lengte van een dubbelelpee recht aan de uitgangspunten van een doorgewinterde ska- en reggaeband die toevallig in het Nederlands zingt. Zijsprongen zijn er genoeg, zoals het country-achtige openingsnummer Alles doet 't nog waarin Vrienten met de nadrukkelijkste zachte g van de Nederpop zijn gedachten over de reünie op een rijtje zet: `Ook ik ben niet meer de jongste / toch doe ik nog steeds m'n ding / Kijk hoe ik speel met m'n bandje in hetzelfde tentje / en ik bas en ik zing'. De stem van Ernst Jansz is wat gruiziger geworden, maar in de hit Watje blijft hij de dromer die zich zorgen maakt om actuele zaken en in Oorlog is hij als vanouds de getroebleerde romanticus. Zijn onheilspellende dubreggaenummer Overspel is een hoogtepunt naast twee prachtige nummers waarin Doe Maar de samenwerking aangaat met rappers Def P (Aan de bewoners van dit pand) en Brainpower (Als niet als). De Dijk en Van Dik Hout kunnen nog wat leren van een band die zich met een gemiddelde leeftijd van boven de vijftig nog zo dapper op nieuw terrein durft te begeven, om in het niemendalletje De kater weer net zo makkelijk over te schakelen op onbekommerde feestmuziek. De vloeiende opeenvolging van serieuze en luchtige popsongs op Klaar neemt alle twijfels weg over het artistieke bestaansrecht van een groep die stram en roestig zou moeten zijn, maar die beter klinkt dan ooit.

Doe Maar: Klaar (V2 1012722)

    • Jan Vollaard