Damrak raakt dankzij Philips niet van de wijs

Mede dankzij goede resultaten van Philips kon een zoveelste moeizame handelsdag op Wall Street de Amsterdamse beurs vanmorgen opnieuw niet imponeren. Kabelbedrijf UPC was de verrassende winnaar.

UPC wist zich op het overwegend somber gestemde Damrak verrassend te herstellen van de grote verliezen van de afgelopen dagen. De kabelmaatschappij liet weten samen met Sony en Disney-divisie Buena-Vista International een 24-uurs filmzender in Nederland en België te introduceren. De zender zal de naam CineNova krijgen en zowel nieuwe als oude films uitzenden. CineNova wordt een concurrent van CanalPlus. UPC neemt een belang van 10 procent in de nieuwe filmzender, Buena Vista en Sony zullen elk een 45-procentsbelang nemen. Beleggers reageerden enthousiast op de plannen en het aandeel UPC won 5,3 procent op een koers van 43,60 euro.

Het aandeel Philips noteerde tegen het middaguur 1,5 procent hoger op een koers van 167,80 euro. Het elektronicaconcern maakte gisteren bekend samen met STMicroelectronics een nieuwe chipfabriek te gaan bouwen in Frankrijk. Chipmachinefabrikant ASM Lithography zal de machines leveren voor de nieuwe fabriek, maar dat nieuws deed de chipmachinefabrikant weinig goeds. ASML voerde het peloton dalers aan met een verlies van 3,85 procent op een koers van 117,30 euro. IT-dienstverlener Getronics maakte bekend dat het de deuren van haar kantoor in de Bijlmer zal sluiten. In het najaar zal Getronics een nieuw kantoor in Hoofddorp betrekken. Het aandeel Getronics kalfde 1,8 procent af op een koers van 66,80 euro.

Beurszwaargewicht Philips wist de AEX-index dankzij de koerswinst van vanmorgen te behoeden voor een fikse daling na opnieuw grote verliezen op Wall Street. De AEX-index leverde in de loop van de morgen 0,15 procent in op een stand van 659 punten. De bescheiden daling op het Damrak stak gunstig af bij de grotere verliezen elders in Europa.

Uitgever Wolters Kluwer bleef het goed doen dankzij de geruchten over een samenwerking met de elektronische uitgever Thomson uit Canada. Het aandeel won vanmorgen nog eens 1,6 procent tot een koers van 26 euro precies. Wolters Kluwer mocht gisteren al een winst van 8 procent optekenen. Branchegenoot VNU daarentegen moest opnieuw een verlies incasseren. Beleggers associëren de uitgever met de Nieuwe Economie en laten het aandeel VNU nu al dagen links liggen. Het aandeel leverde vanmorgen 2 procent in op 56,45 euro. Reed Elsevier deed het nog slechter met een verlies van 2,3 procent op een koers van 11 euro rond.

Beleggers reageerden vanmorgen in eerste instantie enthousiast op het vertrek van topvrouw Nina Brink van World Online. De koers van het aandeel van het geplaagde Internetbedrijf schoot in de eerste handelsuren bijna 10 procent omhoog, maar de vreugde was van korte duur. Tegen het middaguur was van de winst nog maar 0,8 procent over op 19 euro.