BT splitst 4 bedrijven af in `revolutie'

De Britse telefoniereus British Telecom (BT) schept vier semi-zelfstandige, internationale bedrijfsonderdelen met een hoge groeiverwachting die afzonderlijk naar de beurs kunnen gaan.

Dat heeft het voormalige staatstelefoniebedrijf gisteren in Londen bekend gemaakt. De grootste reorganisatie sinds de privatisering van BT in 1984 moet ,,ons in staat stellen de volgende golf in de communicatierevolutie te leiden'' en de beursprestaties revitaliseren, aldus BT-directeur Sir Peter Bonfield. De vier nieuwe divisies zijn:

Ignite, een breedband-internetleverancier gericht voor bedrijven;

BTopenworld, breedband-internet voor de consumentenmarkt, die gebruik maakt van het bestaande telefoonnet;

BT Wireless, een internationaal mobiel telefoniebedrijf met internettoegang; en

Yell, een e-commercebedrijf rondom de huidige Yellow Pages, de Britse Gele Gids. Dit bedrijf gaat later dit jaar naar de beurs.

BT maakte tevens bekend om zijn telefoonbedrijf te splitsen in een groot- en een detailhandelsdivisie. De laatste verkoopt lijnen, de eerste verkoopt telefooncapaciteit aan andere telefoniebedrijven. Ook wil het bedrijf vier miljard pond (vijftien miljard gulden) besteden aan de vernieuwing van zijn Europees netwerk. De gisteren bekendgeworden aankoop door BT van het NS-belang in het Brits-Nederlandse communicatiebedrijf Telfort past daarin.

Beleggers en telecomanalisten, die al geruime tijd op een radicale herverkaveling bij BT zaten te wachten, beloonden het bedrijf gisteren met voorzichtige lof en een koersstijging van vier procent, die vanochtend licht doorzette.

Het aandeel verloor eerder dit jaar dertig procent, sinds BT tegenvallende kwartaalcijfers bekend maakte. Een reorganisatie die in februari werd aangekondigd, kon de trend niet keren.

De nieuwe divisies, waarin de geografische indeling van de internationale operaties van BT plaatsmaakt voor een indeling naar type dienst, wordt ook beschouwd als voorlopig antwoord op de opkomst van het Britse mobiele telefoniebedrijf Vodafone. BT, in eigen land nog steeds de dominante leverancier van vaste telefoonlijnen, beschouwde Vodafone lang als een ongevaarlijke nieuwkomer. Intussen heeft Vodafone BT's mobiele belbedrijf Cellnet ingehaald en is het na de aankoop van het Amerikaanse AirTouch en het Duitse Mannesmann zelfs de grootste mobiele telefoonleverancier ter wereld geworden. BT en Vodafone zijn nu gewikkeld in een biedwedstrijd bij de veiling van nieuwe Britse telefoonvergunningen. BT heeft in de laatste ronde vijf miljard pond geboden.

Het is niet duidelijk of en wanneer BT zijn mobiele arm afzonderlijk naar de beurs laat gaan. Transparantie van BT en de extra revenuen van mobiel zakendoen zouden daarvoor pleiten. Maar aangenomen wordt dat Bonfield sceptisch is en met Yell alleen een proefballon oplaat. Andere afsplitsingen, zoals internetleverancier Freeserve van de Dixons-groep zijn geen garantie tegen koersdaling gebleken. Pearson, eigenaar van de Financial Times, stelt een afsplitsing en beursgang van zijn Internet-poot vooralsnog ook uit.

BT had eind 1999 een marktkapitalisatie is van 65,4 miljard pond (242 miljard gulden) en maakte 1,7 miljard pond winst. Bij BT werkten in 1999 137.700 mensen, 10 procent meer dan een jaar ervoor. Als een gevolg daarvan groeiden de bedrijfskosten met 16 procent.

    • Hans Steketee