BP Amoco mag Arco overnemen

Het Brits-Amerikaanse olieconcern BP Amoco mag zijn Amerikaanse branchegenoot Atlantic Richfield (Arco) overnemen. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder, de Federal Trade Commission, gisteren besloten nadat BP Amoco had ingestemd met de verkoop van grote oliebelangen in Alaska. Door de fusie, waarmee een bedrag van 27,6 miljard dollar (63,5 miljard gulden) gemoeid is, ontstaat een van de grootste olieconcerns ter wereld.

Begin februari verbood de FTC de overname nog omdat de twee olieconcerns samen 70 procent van de markt zouden beheersen in het westen van de Verenigde Staten. Volgens het akkoord moet BP Amoco alle houdstermaatschappijen van Arco in Alaska verkopen binnen 30 dagen. Het concern heeft inmiddels al een voorlopig verkoopakkoord gesloten met het Amerikaanse Phillips Petroleum, dat bereid zou zijn 7 miljard dollar te betalen voor de maatschappijen. (AP)