Begroting VS goedgekeurd, conflict dreigt

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren de begroting van 1.800 miljard dollar voor 2001 definitief goedgekeurd. De ontwerpbegroting van de regering is op een aantal punten aangepast om aan de wensen van de Republikeinse meerderheid in het Huis tegemoet te komen.

President Clinton, lid van de Democratische partij, stuurt in het verkiezingsjaar aan op een confrontatie met zijn tegenstrevers. Hij is het oneens met de lastenverlichting van 150 miljard dollar die de Republikeinen willen. De president wil het geld liever uitgeven aan sociale zekerheid en Medicare, het Amerikaanse ziekenfonds.

Het debat over de begroting is volgens Clinton waar het in de verkiezingen van 2000 om gaat. ,,De Republikeinen willen terug naar een benadering die eerder heeft gefaald en opnieuw zal falen. Terug naar ideeën die eerder niet werkten en nu ook niet zullen werken. Terug naar een situatie waarin sociale zekerheid en Medicare op de achtergrond komen te staan, in plaats van op de voorgrond waar ze nu zijn'', aldus de president.

In het Amerikaanse systeem kan de president zijn veto uitspreken over de begroting. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, die vandaag zou stemmen over de begroting, kunnen dat veto met tweederde meerderheid ongedaan maken. In de praktijk zal dat niet gebeuren, omdat de Republikeinen in beide huizen onvoldoende meerderheid hebben. Over de definitieve begroting moet dan onderhandeld worden. (Reuters, ANP)