Beatrix-bonje maakt bestsellers van boeken

De opwinding over de staatsrechtelijke positie van koningin Beatrix blijkt een grote stimulans voor de verkoop van de twee boeken die recent over de vorstin verschenen: De macht van de Kroon van Harry van Wijnen en Beatrix van de journalisten Redmar Kooistra en Stephan Koole (zie voor een bespreking van beide boeken pagina 3 van deze bijlage). De verschijning van het laatste boek werd met tien dagen vervroegd om volop te kunnen profiteren van de monarchale hype die ruim een week geleden begon met een enquête van het Historisch Nieuwsblad, en die een voorlopig hoogtepunt kende met het pleidooi van D66-leider Thom de Graaf voor `modernisering' van de rol van het staatshoofd.

Van De macht van de kroon van Harry van Wijnen, redacteur van NRC Handelsblad, wordt minder dan twee weken na verschijning de derde druk voorbereid. De eerste twee drukken, samen goed voor zo'n 9.000 exemplaren, zijn vrijwel uitverkocht. Volgens directeur Geurt Gaarlandt van uitgeverij Balans is de gelukkige timing van het boek grotendeels toeval. ``Er is drie jaar aan gewerkt. Oorspronkelijk stond de verschijning gepland voor afgelopen november, maar omdat de auteur steeds de mogelijkheid kreeg weer andere bronnen te spreken, heeft het nog langer geduurd.'' De goede verkoop verbaast Gaarlandt niet. ``Van Van Wijnens De prins-gemaal hebben we ook achttienduizend exemplaren verkocht.''

Het boek van de Algemeen Dagblad-redacteuren Kooistra en Koole zou op 20 april feestelijk ten doop worden gehouden, maar die presentatie werd afgelast toen vorige week de publieke discussie losbarstte. Else Beekman van de uitgeverij: ``Vrijdagmiddag hebben we besloten het te vervroegen. Toen wisten we nog niet dat Thom de Graaf 's avonds zijn uitspraken op televisie zou doen.''

De eerste druk van 9.000 exemplaren – voor non-fictie een respectabel aantal – is vrijwel uitverkocht. De tweede, van tussen de 5.000 en 8.000 exemplaren, wordt voorbereid. Een derde boek over het koninklijk huis, het enkele maanden geleden bij Prometheus/Bert Bakker verschenen Aan het Hof van journalist Remco Meijer, is inmiddels uitgebracht als Ooievaar-pocket.

    • Arjen Fortuin