AZR klaagt ex-patiënte aan

Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) eiste gisteren voor de rechtbank van Rotterdam dat de Internetsite van een ex-patiënte onmiddellijk wordt opgeheven, op straffe van een dwangsom van duizend gulden per dag. Het ziekenhuis acht zich ernstig geschaad door `onjuiste en kwetsende' uitspraken op de site.

Kankerpatiënte A. Rotgers en haar familie richtten de site (www.rotgers.com) op, omdat ze wilden aantonen slecht behandeld te zijn door artsen van de Daniël den Hoed-kliniek van het AZR. Rotgers kreeg in juni 1999 te horen dat zij onmiddellijk geopereerd moest worden aan een tumor, maar de behandelend chirurg vond zijn vakantie belangrijker, zo schrijft de familie op de site. De chirurg zou proberen een ander te vinden, maar toen dat niet lukte, zei hij volgens de familie: ,,Dat geeft niet, want er is hier toch geen sprake van medische urgentie. Ik opereer u wel na mijn vakantie.''

Het echtpaar probeerde een operatie af te dwingen bij het ziekenhuis. Daarbij ging de echtgenoot volgens het ziekenhuis zo `intimiderend' te werk, dat het ziekenhuis de behandelovereenkomst opzegde. Zo zou de man een arts met de dood hebben bedreigd. Rotgers wordt nu in Eindhoven behandeld.

Op de Internetsite staan, naast een `patiëntenverklaring' van Rotgers, kleurenfoto's van het kankergezwel van de vrouw. Verder wordt een chirurg vergeleken met een beul en worden artsen `criminelen' genoemd. Volgens advocaat R. Overeem van het AZR is de informatie onjuist en wordt het ziekenhuis erdoor in een kwaad daglicht gesteld. De familie had zich ook kunnen wenden tot de klachtencommissie van het ziekenhuis of het medisch tuchtcollege, aldus Overeem. ,,De integriteit van de medici staat op het spel, terwijl Rotgers haar beweringen niet hard kan maken.'' De Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de beschuldigingen heeft onderzocht, vond geen belastende feiten. De familie zegt echter door de Inspectie niet te zijn gehoord.

Volgens advocaat G. Engelgeer heeft de familie Rotgers alleen gebruik gemaakt van het recht op vrije meningsuiting. ,,Binnen het ziekenhuis was geen luisterend oor voor de emoties van de familie. Op Internet hebben zij hun gevoelens kunnen uiten.''

Uitspraak 20 april.