Anticorruptiepartij wint in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung heeft de verrassende toenadering tot aartsvijand Noord-Korea eerder deze week niet weten om te zetten in een overwinning bij de parlementsverkiezingen van gisteren. Regeringspartij en oppositie blijven elkaar in evenwicht houden.

Grootste winnaar bij de verkiezingen is een coalitie van burgergroeperingen die corruptie op de agenda heeft weten te zetten. De groep publiceerde een lijst met namen van corrupte politici uit regerings- en oppositiekamp en voerde hard actie tegen hun verkiezing. ,,We zijn blij want zo'n zeventig procent van deze politici is niet gekozen'', zei een woordvoerder van de coalitie vanmorgen.

De oppositionele Grand National Party (GNP) blijft de grootste partij met 133 zetels, maar heeft daarmee net geen meerderheid. De Millennium Democratic Party (MDP) van de president groeide van 98 naar 115 zetels.

De uitslag zal weinig effect hebben op het beleid want de ambtstermijn van de president loopt nog tot 2003 en Zuid-Koreaanse presidenten hebben grote macht. Wel zal Kim Dae-jung proberen onafhankelijke politici in het parlement naar zijn kamp te lokken om de samenwerking met het parlement zo soepel mogelijk te maken.

De grote vraag was deze week in hoeverre president Kim Dae-jung zou kunnen profiteren van de plotselinge aankondiging afgelopen maandag van een topontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea in juni van dit jaar. Opiniepeilingen lieten de afgelopen dagen zien dat negentig procent van de Zuid-Koreaanse bevolking instemt met deze top, de eerste in de geschiedenis. Noord en Zuid vochten van 1950 tot 1953 een bloedige burgeroorlog uit en staan sindsdien tot de tanden gewapend tegenover elkaar. Het electorale effect van de aangekondigde top blijkt echter minimaal te zijn, mogelijk omdat een groot deel van de kiezers thuisbleef. De opkomst bereikte met 57 procent een dieptepunt.

Het grootste effect op het politieke leven had de actie tegen corrupte politici die in januari begon. De kiezer kreeg een duidelijk beeld van de politici toen de Nationale Verkiezingscommissie informatie begon te spuien. Eenvijfde van de kandidaten voor het parlement heeft de afgelopen drie jaar geen inkomstenbelasting betaald. Tweeëntwintig procent van de politici heeft de militaire dienst weten te ontlopen, een percentage dat vijf keer hoger ligt dan het nationale gemiddelde.

Verder heeft zeventien procent van de parlementskandidaten een strafblad. Al moet daarbij worden aangetekend dat sommigen daar heel erg trots op zijn. Het strafblad maakt namelijk geen onderscheid tussen gewone criminaliteit en overtreding van de zeer strenge veiligheidswetten tegen `subversieve' politieke activiteiten.

President Kim Dae-jung zelf is onder voorgaande militaire regimes ooit als dissident ter dood veroordeeld wegens het aanzetten tot oproer.

    • Hans van der Lugt