Alenia bij vliegtuigbouwer Eads

De Italiaanse vliegtuigfabrikant Alenia zal met het Frans-Duits-Spaanse consortium EADS op basis van gelijkwaardigheid een joint venture vormen. De moedermaatschappij Finmeccanica gaf als partner voor Alenia aan Eads de voorkeur boven het Britse BAe-systems.

Het akkoord, dat rond het middaguur is bevestigd door een lid van de raad van bestuur, past in de herschikking van de Europese defensie-industrie. Ook BAe-systems, het voormalige British Aerospace, was bijzonder geïnteresseerd in Alenia. Een reeks politieke en zakelijke overwegingen heeft de voorkeur doen uitgaan naar Eads, waarin Aérospatiale Matra, DaimlerChrysler Aerospace (Dasa), en het Spaanse Casa samenwerken. De joint venture gaat volgens de Italiaanse pers Emac heten, voor European Military Aircaft Company.

Alenia bouwt militaire en burgervliegtuigen en produceert onderdelen voor vliegtuigen, maar is met een omzet vorig jaar van 1,2 miljard euro te klein om alleen te overleven. Het staatsbedrijf Finmeccanica heeft bij herhaling gezegd dat in het zoeken naar een partner gelijkwaardigheid een hoofddoelstelling was. British Aerospace bood betere toegang tot de aantrekkelijke Amerikaanse markt, maar is te sterk op het gebied van militaire toestellen voor een 50-50 joint venture.

Alenia heeft vooral aantrekkelijke expertise in de ontwikkeling en bouw van militaire toestellen. Woordvoerders van het bedrijf en politici hebben gezegd te hopen dat de joint venture nieuwe banen mogelijk maakt in de hoog aangeschreven Alenia-fabriek in Nola, niet ver van Napels. Dat komt mede doordat Finmeccanica van Eads een belang van 5 procent krijgt in het pan-Europese Airbus-project.

Alenia neemt voor ongeveer twintig procent deel in het project voor de ontwikkeling van een Europees gevechtsvliegtuig. Eads krijgt nu door het akkoord een dominerende rol in dit project, waaraan ook BAe-systems deelneemt.

Alenia heeft een hele reeks van participaties. Met Lockheed Martin (Amerikaans) werkt Alenia aan de constructie van militaire transportvliegtuigen. Samen met Embraer (Braziliaans) bouwt Alenia het militaire verkenningsvliegtuig AMX. Met Aérospatiale Matra (Frans) vormt Alenia samen het consortium dat de ATR bouwt, een toestel voor regionale passagiersvluchten. Deze akkoorden zijn op 50-50 basis. Alenia levert ook onderdelen voor de Boeings-767 en 777 en voor de Airbus.

    • Marc Leijendekker