Albert II regeert rustig door

Tijd om te schrikken of van de schrik te bekomen bij de hartproblemen van koning Albert II had de Belgische bevolking niet eens. Toen de koning woensdagavond laat naar het ziekenhuis in Aalst werd gebracht, lagen de meeste Belgen al te slapen. En na het ontwaken hoorden zij via radio en televisie dat hun koning het naar omstandigheden heel goed maakte na een viervoudige `overbrugging' ofwel bypass. Dat er iets met de vorst aan de hand was, werd pas woensdagavond duidelijk toen hij zich bij een diner voor de Jordaanse koning Adullah en koningin Rania liet vervangen door zijn zoon prins Laurent en zijn schoonzuster koningin Fabiola.

Volgens hartchirurg Hugo Vanermen van het Aalstse Onze Lieve Vrouwen Ziekenhuis mag koning Albert vandaag de intensive care verlaten. Dan ook mag hij voor het eerst bezoek ontvangen. Koningin Paola is wel voortdurend bij hem geweest. Volledig herstel duurt nog ongeveer vijf weken. Volgens een mededeling van het paleis zal de koning zijn werk volledig kunnen hervatten. Hartchirurg Vanermen acht de kans klein dat de vorst ooit weer een hartaanval krijgt. Koning Alberts broer en voorganger, koning Boudewijn, overleed in 1993 aan een hartaanval.

De hartoperatie is voor de koning zo goed verlopen dat hij niet tijdelijk door een regent hoeft te worden vervangen. Speculaties over vervroegd aftreden ten gunste van kroonprins Filip werden door deskundigen afgewezen. Koning Albert onderstreepte nog in zijn jongste kersttoespraak ,,de Belgische burgers te blijven dienen''. Voor de Belgische media is de toestand van de koning groot nieuws. Het nieuws overschaduwt ander Belgisch royalty-nieuws: politieke uitspraken van prins Laurent, waaraan vooral Vlaamse kranten aandacht besteden. Hij kritiseerde als voorzitter van een koninklijk milieu-instituut ex-premier Dehaene, omdat deze tijdens zijn regering het milieu zou hebben verwaarloosd.