Zo kort mogelijk

Of Opa wil voorlezen, vraagt Linda (4) en ze weet al op voorhand dat ze daarmee scoort. Opa is niet voor niets geschiedenisleraar!

Het wordt Floddertje van Annie M.G. Schmidt. Linda geeft aan wat ze wil.,,Zo kort mogelijk, Opa', zegt ze.

Even hoop ik dat ik het verkeerd heb verstaan, maar de herhaling neemt alle twijfel weg. ,,Zo kort mogelijk'. Dat is een rake rechtse hoek, dat doet pijn, dat is even flink slikken. Zo kort mogelijk, mijn hemel wat heb ik het kind al die tijd aangedaan? En kan ik nog ooit in de klas aankomen met weer een verhaal?

Ik lees haar keuze voor: het verhaal `Allemaal kaal'. Floddertje moet naar de kapper.,,Je haar lijkt wel een vogelnest' zegt haar moeder, ,,ga naar de kapper en zeg: zo kort mogelijk'.

Eén ding is zeker: Linda krijgt vanavond net zoveel verhaaltjes als ze wil. Opa maakt het zo lang mogelijk.

    • Hans Ulrich