Woningmarkt koelt af

De huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal 17,2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks deze sprong meent de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat de markt in rustiger vaarwater is gekomen, omdat de stijging de laatste kwartalen wat minder scherp is.

De NVM wijst op de prijsstijgingen in de eerste drie maanden van dit jaar. Als die wordt omgerekend naar een stijging op jaarbasis, komt er een percentage van 'slechts' 9,4 procent uit de bus.

Woningmarktgegevens van de NVM laten zien dat de prijsstijging iets afnam omdat vooral eenverdieners de huizen te duur vinden en opzien tegen de stijgende rente. Ook kwam er meer nieuwbouw in de aanbieding wegens de oplevering van Vinexlocaties.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999 stegen de woningprijzen met 17,2 procent (van 316.000 naar 372.000 gulden). Vorig jaar werd de prijs van een koophuis gemiddeld 16,3 procent hoger.

In oktober, november en december vlakte de stijging weer af maar lagen de prijzen toch nog altijd bijna 12,5 procent hoger dan in 1998. (ANP)