Winkelraad wil inzicht in banktarieven

De Nationale Winkelraad overweegt naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit te stappen. De brancheorganisatie wil duidelijkheid over het verschil in de kosten die banken aan detaillisten doorberekenen voor het gebruik van pin- en chipautomaten en het inwisselen van contant geld, aldus voorzitter B. van Arenthals gisteren.

Bij Interpay, verantwoordelijk voor het betalingsverkeer in Nederland, geldt een abonnementstarief plus een transactietarief dat van 17,5 cent bij kleine aantallen daalt tot 14 cent bij grotere. Uit de lijst met tarieven blijkt dat een winkelier met een enkele betalingsautomaat geen korting op het abonnement ontvangt. Een grote winkelketen met meer dan 5.000 betaalautomaten per bedrijf krijgt per automaat een korting van 70 procent. ,,De winkelier betaalt daarnaast per transactie gemiddeld 15 cent'', licht een woordvoerder toe. Daarbovenop komen nog de kosten van de telefoonverbinding. (ANP)