Wereldhandel groeit 4,5 procent door opleving Azië

De wereldhandel in goederen is vorig jaar net zoals in 1998 toegenomen met 4,5 procent, duidelijk minder dan de voorgaande vier jaren. In de tweede helft van 1999 is het tempo echter behoorlijk aangetrokken. Dat zal dit jaar leiden tot een groei van 6,5 procent, zo voorspelt de wereldhandelsorganisatie WTO.

Na de spectaculaire vooruitgang van 10,5 procent in 1997 kreeg de wereldhandel een klap door de achtereenvolgende crises in Oost-Azië, Rusland en Brazilië. Vorig jaar viel de economische ontwikkeling daar echter gunstiger uit dan de WTO had verwacht. Verder leverden de Verenigde Staten opnieuw een krachtige impuls voor de wereldhandel.

,,Vraag in de Verenigde Staten en het Aziatische herstel waren de motor van de wereldwijde expansie van de handel'', schrijft de WTO. De Japanse economie stagneerde en de groei in West-Europa nam af. De opleving die zich daar nu aftekent, kan ervoor zorgen dat de groei van de handel dit jaar nog groter wordt dan de voorspelde 6,5 procent.

De waarde van de wereldhandel steeg vorig jaar minder sterk dan het volume, namelijk met 3,5 procent tot 5,46 biljoen dollar. Dat kwam doordat het gemiddelde prijspeil voor het derde achtereenvolgende jaar daalde, zij het veel minder dan in 1998 en 1997. De waarde van de handel in commerciële diensten ging omhoog met 1,5 procent tot 1,34 biljoen dollar.

De export van de ontwikkelingslanden groeide vorig jaar tweemaal zo sterk als de wereldexport. Gedurende het afgelopen decennium, met uitzondering van 1998, zaten de ontwikkelingslanden steeds boven het gemiddelde. Hun aandeel in de export van goederen steeg in de periode 1991-1999 van 23,5 procent tot 27,5 procent en dat in de export van diensten van 19 tot 23 procent.

Op de ranglijsten van de grootste exporteurs en importeurs van goederen staan de VS nog steeds met afstand bovenaan, al gaapt er wel een grote kloof tussen hun invoer en uitvoer. De Amerikaanse export beliep vorig jaar 695 miljard dollar (12,4 procent van het wereldtotaal) en de import 1056 miljard dollar (18 procent).

Nederland bezet bij zowel de invoer als de uitvoer de achtste plaats. De export groeide vorig jaar volgens de WTO-cijfers met 2 procent tot 204,1 miljard dollar ofwel 3,6 procent van het wereldtotaal, terwijl de import met 1 procent toenam tot 188,9 miljard dollar (3,2 procent van het totaal). (ANP, AP)