WEBWINKELS (3)

Een paar diamanten van tienduizend dollar? Een bloemetje? Of toch maar liever een goede fles wijn? Dankzij Internet hoeft niemand meer op een verjaardag met lege handen aan te komen.

Sieraden Op www.e-diamonds.com, de site van de Amerikaanse diamantenimporteur Mervis, zijn diamanten te vinden in werkelijk alle soorten en maten. De prijzen voor losse stenen beginnen bij rond de 900 dollar en eindigen boven de 50.000 dollar. Wie dat soort aankopen liever in eigen land doet, kan terecht bij www.

sieraden.nl, de website van de gezamenlijke juweliers in Nederland. Deze week is daar on line onder andere een 3,02 karaat diamant te krijgen van 116.250 gulden.

Alcohol Nooit meer sjouwen met de drank voor een feestje thuis. Via www.gall.nl, de webwinkel van Gall & Gall, kan de wijn, het bier en de frisdrank gewoon worden thuisbezorgd. Bij bestellingen onder de 200 gulden kost het een tientje, daarboven is het gratis. Het feest moet wel van tevoren zijn gepland: de levertijd is tussen de drie en zes dagen. Wijnliefhebbers die een voorkeur hebben voor speciaalzaken kunnen inmiddels terecht bij een keur aan wijnsites. Voorbeelden zijn www.chateau.nl en www.wine.com. Vinologen in spe kunnen bij Le Chateau voor 24,95 gulden zelfs on line een tiendelige wijncursus doen. Voor klanten is het gratis.

Bloemen De bekendste bestelservice van Nederland, Fleurop, levert in Nederland jaarlijks anderhalf miljoen keer een bloemetje af. Inmiddels hoeft daarvoor niet meer de telefoon te worden gepakt. Wel is het even puzzelen voordat je weet dat op www.fleurop.nl achter het kopje `klantenservice' het elektronische bestelformulier verborgen zit. Wie voor elf uur 's ochtends zijn bestelling doorgeeft, heeft nog diezelfde dag iemand een bloemetje gegeven. Jammer genoeg bezorgt Fleurop niet op zon- en feestdagen, dus valt aan Moederdag zo niet te ontkomen.

Kraamcadeaus Voor mensen die ook baby's liever vooral op afstand bekijken is Internet een uitkomst. De afgelopen twee jaar zijn in Nederland allerhande bezorgers van kraamcadeaus opgedoken, die alles kunnen leveren, van een paar babysokjes van 4,95 gulden tot complete kraammanden (liefst met thema) van een paar tientjes tot een paar honderd gulden. Voorbeelden van dergelijke sites zijn www.ooievaar.nl,

www.tjongejonge.nl of

www.babycadeau.nl.

Vakantie Hoewel Internet bij uitstek geschikt is om reizen te boeken (op een reisbureau doen de medewerkers immers ook weinig anders dan via de computer kijken welke reisorganisatie nog iets vrij heeft) is het aantal on line reisbureaus in Nederland nog erg beperkt. Als reisbureaus al op Internet actief zijn, dan kan men meestal hooguit op elektronische wijze de brochures bekijken. Gunstige uitzondering is vakantiehuizenverhuurder Happyhome (www.happyhome.nl), waar alle huizen uitgebreid te bekijken zijn en waar te zien is welke periode nog vrij is en tegen welke prijs. Ook kunnen de huizen rechtstreeks worden geboekt.

Werksters Voor veel mensen is een goede werkster goud waard. Wie er een zoekt, is afhankelijk van buurtkrantjes en mond-tot-mondreclame. Sponzenfabrikant Spontex heeft daar nu een elektronisch prikbord aan toegevoegd: www.superhulp.nl. Wie zijn postcode intoetst krijgt een overzicht van het aanbod aan huishoudelijke hulpen in de omgeving, inclusief adres, uurtarief en een wensen- en eisenpakket.

    • Marcella Breedeveld