WEBWINKELS (1)

Het aantal webwinkels schiet als paddestoelen uit de grond. Alles is te krijgen, van koelkasten tot kraamcadeautjes. Boeken, cd's en elektronische gadgets zijn de meest gekochte artikelen.

Boeken Het Amerikaanse Amazon.com, dat nu bijna vijf jaar bestaat, is een oudgediende op Internet en een lichtend voorbeeld voor de meeste andere webwinkels. Dienstverlening staat hier hoog in het vaandel. Ook in de VS: de Internet-vestiging van Barnesandnoble (www.bn.com). In Nederland duiken ook allerlei virtuele boekverkopers op, waarvan Bertelsmann-dochter BOL (www.nl.bol.

com) de meeste reclame voor zichzelf maakt. Daarnaast kunnen boekliefhebbers onder meer terecht bij BoekNet (www.

boeknet.nl) of de webketen van Bruna (www.bruna.nl). Bij deze laatste site kunnen consumenten kiezen of ze de bestelling thuisbezorgd willen krijgen of dat ze de boeken in de winkel ophalen.

Muziek Internet-sites voor muziek vallen grofweg in twee categorieën uiteen: sites waar gratis muziek te verkrijgen is (via de zogenoemde mp3-technologie) en sites waar consumenten bekende en minder bekende cd's kunnen bestellen. Voorbeelden van de eerste categorie zijn www.mp3.com en www.

vitaminic.nl. Via bijvoorbeeld www.napster.com is het mogelijk om met andere muziekliefhebbers mp3-bestanden uit te wisselen. Ook muzikanten bieden steeds vaker de mogelijkheid om (al dan niet tegen betaling) via hun eigen websites de nieuwste cd binnen te halen. Bekend voorbeeld is David Bowie (www.davidbowie.com), al wil het gerucht dat hij tot nu toe slechts enkele honderden cd's via Internet heeft verkocht.

Wie het downloaden van muziek te veel gedoe vindt, kan bijvoorbeeld bij het Amerikaanse cdnow.com of het Nederlandse freerecordshop.nl terecht voor de traditionele muziekdragers. Ook de meeste boekenwinkels op Internet verkopen cd's.

Computers Op het gebied van computers, mobiele telefoons en allerhande elektronische gadgets is er op Internet werkelijk van alles te krijgen. Bij www.

buyonline.nl bijvoorbeeld, bij www.takeitnow.nl of bij www.shop.nl, de webwinkel die mede is opgericht door een Oranje-telg. Nadat de Amerikaanse computerfabrikant Dell als eerste begon met rechtstreekse verkoop aan particulieren via Internet (in Nederland www.dell.nl) bieden inmiddels vrijwel alle fabrikanten ook op deze manier hun producten aan. In de Nederlandstalige Macshop (www.mac.nl) kunnen liefhebbers van Apple-producten een gloednieuwe iMac aanschaffen, maar ook onderling tweedehands apparatuur aan elkaar verkopen.

Sportartikelen Als de winkels in de binnenstad hun ski-assortiment allang weer naar de magazijnen hebben verbannen, valt op Internet nog eenvoudig aan een snowboard te komen. Bij www.sportshop.nl zijn nu vooral wintersportartikelen te vinden: tennissers, windsurfers en golfers moeten nog even geduld hebben tot hun afdeling klaar is. Afgezien van de uitgebreide site van sportdreams (www.sportus.nl), waar geschermd wordt met bekende (ex-)sporters als Daniëlle Overgaag, Marcel Wouda en Ron Zwerver, is er op sportgebied nog weinig te krijgen op Internet. Zo is Intersport online (www.intersport.nl) niets meer dan een reclamepraatje over 4.000 traditionele winkels.