Virtueel land met èchte crisis

Crisis in het virtuele prinsdom Sealand (www.principality-sealand.net). De Spaanse politie arresteerde afgelopen week de `regent' van het prinsdom, Francisco Trujillo, wegens vervalsing en oplichting. Trujillo, zelf eerder als politieman ontslagen, wordt beschuldigd van het verkopen via Internet van diplomatieke paspoorten en dito nummerplaten, persoonsbewijzen en universiteitstitels op naam van Sealand. Het denkbeeldige prinsdom bestaat uit een zeeplatform voor de Britse kust dat zich in 1967 onafhankelijk verklaarde.

Volgens de Spaanse politie was het goed zakendoen in Sealand. De diplomatieke status van het prinsdom vond gretig aftrek. De moordenaar van modekoning Gianni Versace bezat een diplomatiek paspoort van Sealand. Zulke paspoorten doken op in Slovenië, Duitsland en Hongkong en bewezen hun nut in narcoticahandel en witwasoperaties. Volgens het Spaanse dagblad El País zijn in China vierduizend paspoorten verkocht voor 1.000 dollar per stuk. In Albanië bleken de documenten gebruikt in een bankfraude.

De Madrileense rechtbank overweegt de kwestie door te sturen naar het Hooggerechtshof nu reeds zestig (voornamelijk buitenlandse) leden van de veronderstelde oplichtersbende in staat van beschuldiging zijn gesteld. In Spanje brak in de betere kringen lichte paniek uit, nu de tot dusver onbekende `Stichting Goya' banden lijkt te onderhouden met het `prinsdom'. De oud-directeur van het secretariaat van koning Juan Carlos, Sabino Fernández Campo, stelde direct zijn ereplaats in het patronaat van de stichting vacant, spoorslags gevolgd door de hertogin van Alva.

Sinds de Britse ex-officier Roy Bates op het verlaten zeeplatform van 140 bij 40 meter in internationale wateren zijn eigen prinsdom uitriep is Sealand vaker in opspraak gekomen. De commotie bleef tot dusver vooral beperkt tot territoriaal gekibbel: Sealand, dat nu 160.000 staatsburgers zou tellen, meent dat de EU geen zeggenschap over het staatje heeft en stelt anderzijds dat het prinsdom `de facto' door ,,de belangrijkste Europese landen'' wordt erkend.

    • Steven Adolf