Verzekeraar lost oude belofte in tegenover Ritsma

TVM kan geen afscheid nemen van de sport. Na een lang avontuur als wieler- sponsor stort het bedrijf van vader en zoon Bos zich op het schaatsen.

De schaatskampioen en de twee succesvolle ondernemers kenden elkaar al een paar jaar. Rintje Ritsma was ooit te gast bij de de Drentse bedrijvensociëteit en raakte gecharmeerd van Ad Bos, de grondlegger van TVM. Ook bezocht de schaatser op uitnodiging van de verzekeraar de Tour de France, waar hij de wielerploeg van TVM van nabij meemaakte.

Ritsma, vandaag 30 jaar geworden, herinnert zich nog goed dat vader en zoon Bos hem ooit lieten weten dat hij altijd op hen kon rekenen. Als hij een sponsor nodig had, hoefde hij maar naar het hoofdkantoor van transportverzekeraar in Hoogeveen te bellen. Maar zijn commerciële schaatsavontuur met Sanex was toen nog maar een jaar oud en er zouden nog vier jaren volgen.

,,Zulke dingen zijn wel vaker tegen me gezegd, maar als je mensen daar vervolgens aan herinnert, weten ze er niks meer van. Bij deze mensen was dat anders'', zei Ritsma gisteren nadat in het TVM-gebouw in Hoogeveen zijn nieuwe ploeg was gepresenteerd. Toen duidelijk werd dat Sanex niet per se een schaatsploeg in stand wilde houden tot en met de Winterspelen van 2002, vonden Ritsma en TVM elkaar snel. Ongeveer twintig jaar geleden deed het bedrijf bijna zijn intrede in het langebaanschaatsen, als sponsor van de schaatsbond (KNSB). ,,Maar Kaasunie was ons toen net voor.''

Schaatsploeg Sanex bestaat niet meer – al blijft het bedrijf privésponsor van `ambassadeur' Ritsma – TVM is de naam van de nieuwe ploeg met Ritsma als kopman, en verder Martin Hersman en Gerard van Velde. Ook coach Geert Kuiper en fysiotherapeut Jillert Anema gaan mee. Nieuw in de ploeg zijn stayer Bob de Jong en Ralf van der Rijst, de sprinter uit de kernploeg van Henk Gemser die afgelopen seizoen ook op de langere afstanden veel progressie boekte. Van der Rijst is relatief onbekend, maar bezet wel, zoals Kuiper gisteren onderstreepte, de achtste plaats op de wereldranglijst aller tijden.

De Jong is blij dat hij na SpaarSelect binnen een andere ploeg kan proberen om op de lange afstanden oud-ploeggenoot Romme van de troon te stoten. ,,Zowel in de trainingen als in de wedstrijden reed ik achter één persoon aan'', zei hij gisteren. ,,Dit moet de eerste stap zijn om hem voorbij te gaan.'' De Jong lijkt van een zware last bevrijd. ,,Als ik tweede werd achter Gianni, kon ik altijd nog zeggen dat we het als team goed hadden gedaan. Dat hoeft nu niet meer.''

TVM is in tegenstelling tot Sanex weer een mannenploeg. Marianne Timmer diende haar tweejarig contract uit en wilde als gevolg van conflicten binnen de ploeg niet verder. Coach Egbert van 't Oever verbond zijn lot aan dat van Timmer. De olympisch kampioene staat in de belangstelling van de op te richten ploeg Frisia (van AZ-voorzitter Dirk Scheringa) en de KNSB. Frouke Oonk keert als vriendin en ploeggenote van Timmer terug naar de schaatsbond.

TVM wilde zich pas vanaf het olympische seizoen 2001-2002 inlaten met het langebaanschaatsen, maar stelde zijn schaatsplan versneld in werking toen bleek dat alle schaatsers dit jaar verplichtingen voor twee jaar aangaan, tot en met de Winterspelen in Salt Lake City.

Mogelijk wordt de schaatsploeg van Ritsma nog versterkt met hooguit twee schaatsers. Een potentiële kandidaat is de Canadese wereldkampioen sprint Jeremy Wotherspoon. Die voelt echter niets voor een overgang naar een Nederlandse ploeg als dat betekent dat hij Calgary moet verlaten. Volgens Patrick Wouters, manager van de TVM-ploeg, is dat geen onoverkomelijk probleem. Hoe groot het budget van de ploeg is wil niemand zeggen, maar het is wel meer dan Sanex aan het schaatsen spendeerde, zei Wouters.

Bij het afscheid, na het officiële gedeelte, liet Ad Bos blijken dat hij het wielrennen nog goed volgt, de voormalige TVM-renners in het bijzonder, zoals Peter van Petegem en Tristan Hoffman, respectievelijk kopmannen bij Farm Frites en Jack & Jones. ,,Tot in de koers'', zei de joviale sponsor die nog moet wennen aan zijn nieuwe rol. ,,Hoe zeg je dat eigenlijk in het schaatsen?''

    • Ward op den Brouw