Spionagenetwerk VS langdurig buiten dienst

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vorig jaar zulke ernstige computerproblemen gehad, dat het dagenlang vrijwel geen gebruik kon maken van satellietfoto's. De problemen waren het gevolg van de invoering van een nieuw computersysteem.

Satellietfoto's horen tot de belangrijkste instrumenten die de Verenigde Staten hebben voor de beheersing van crisissituaties. In The New York Times, die het probleem gisteren onthulde, zegt een anonieme functionaris van het Pentagon: ,,We hadden echt geluk dat er op dat moment geen grote internationale crisis was.'' Mogelijk zijn de problemen nog steeds niet helemaal verholpen.

De storing deed zich voor bij de afdeling voor kaarten en luchtfotografie. Ze begonnen begin augustus en duurden ongeveer een maand. De satellieten namen wel foto's, maar die konden niet verspreid worden onder beleidsmakers van de regering-Clinton, de CIA en het Pentagon. Ook was het niet mogelijk oude met nieuwe foto's te vergelijken.