Soeharto krijgt `stadsarrest'

Enkele duizenden strijdlustige Indonesische studenten trokken vanmiddag op naar de woning van oud-president Soeharto in het centrum van Jakarta. Zij verweten de regering machteloosheid tegenover de gewezen potentaat en zijn kapitaalkrachtige vrienden en riepen leuzen als `Hang Soeharto'. Speciale politietroepen grendelden vanmorgen de toegangswegen af naar de familiewoning van de Soeharto's. Om zich te beschermen tegen wapenstokken droegen de betogers verscheidene lagen kleding en tegen het traangas van politie hadden zij tandpasta rond hun ogen gesmeerd.

Gisteren besloot het openbaar ministerie dat Soeharto een jaar lang het land niet mag verlaten en met ingang van vandaag heeft hij ook twintig dagen 'stadsarrest'. De officier van justitie die het onderzoek leidt naar Soeharto's malversaties, Chaerul Imam, zei gisteravond dat de bewegingsvrijheid van de oud-president is beperkt omdat er aanwijzingen zijn dat zijn familie hem naar het Amerikaanse Los Angeles wilde brengen. Een van Soeharto's advocaten, Juan Felix Tampubolon, ontkent dat zijn cliënt het land wil verlaten: ,,Hij wenst in Indonesië te blijven en hier te sterven.''