Selectie Theater

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. 15 april Breda Chassé Theater, 19, 20 april Leiden Lak Theater.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 14, 15 april Schiedam Theater aan de Schie, 19, 20 april Zaandam Zaantheater.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare bij De Appel. Nu zijn ze beide te zien in een grootse, spannende en ook ambachtelijke acteerprestatie in Misery, een thriller op de Bühne door het Nationale Toneel uit Den Haag. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 14 april Almere Metropole, 15 april Heerenveen Posthuistheater, 18 t/m 22 april Den Haag Koninklijke Schouwburg.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 14 april Gouda Schouwburg, 15 april Emmeloord Het Voorhuys, 20 april Zutphen De Hanzehof.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 14 april Rotterdam Zuidplein, 15 april Leiden Schouwburg, 18 april Zoetermeer Stadstheater, 19 april Eindhoven Stadsschouwburg.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 14 april Leeuwarden De Harmonie, 15 april Roosendaal De Kring, 18 april Venlo De Maaspoort, 19 april Weert Munttheater, 20 april Nijmegen Stadsschouwburg.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 18, 19 april Doetinchem Amphion, 20 april Uden Markant.

De Pianostemmer

Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 14 april Papendrecht De Willem, 15 april Den Helder De Kampanje, 19 april Winschoten De Klinker.

En verder

Uitgestelde Ontmoeting Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 14 april Delft De Veste, 15 april Hilversum Gooiland; Zin Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow vol rare observaties en rake typeringen. 14 april Terneuzen Zuidlandtheater, 15 april Capelle aan de IJssel Isala Theater.