Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage met reacties uit binnen- en buitenland over de veroordeling van de Britse historicus David Irving die het bestaan van de Holocaust en jodenvervolging ontkent. Verder aandacht voor het vernieuwde Museumplein in Amsterdam dat een half jaar na de opening al ernstig in verval is geraakt De grasmat is op veel plaatsen kaal en de fonteinen werken niet. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage met huisarts Arjan Muller in de Rotterdamse Millinxbuurt waar de gesprekken in de wijk vooral gaan over kakkerlakken, muizen, taalachterstand en dichtgespijkerde ramen. Verder aandacht voor de problemen in Zimbabwe en de mogelijkheid dat president Robert Mugabe na de komende verkiezingen afstand moet doen van de macht. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Onder andere aandacht voor de Nederlandse uitvinding om te voorkomen dat vogels in de straalmotoren van vliegtuigen terechtkomen, hetgeen vaak ongelukken veroorzaakt. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories. Adolf Hitler en zijn handlangers zijn door de geschiedschrijving vaak gereduceerd tot demonen. Nazi's waren echter ook `gewoon' mensen van vlees en bloed met een eigen privé-leven. Op het eerste gezicht lijkt het niet de moeite om bij Hitler naar een intieme sfeer te zoeken. Er zijn echter wel degelijk meer vrouwen in het leven van de Führer geweest dan Eva Braun. Afl. Nazi's privé. Canvas, 20.55-21.45u.

Ray Mears's extreme survival. Hoewel survivaldeskundige Mears angstaanjagende verhalen over ontmoetingen met beren in de Rocky Mountains heeft gehoord, blijkt onderkoeling in het Noord-Amerikaanse berggebied het grootste gevaar te zijn voor reizigers en hikers. BBC2, 21.00-21.30u.

Antenne: Suïcide in de school. Terugblik op de zelfmoord van een Havo-leerling drie jaar geleden op het Hermann Wesseling College in Amstelveen. Met de schoolleiding wordt gesproken over zelfdoding bij leerlingen en wat de school eraan doet zelfmoorden te voorkomen. TV2, 21.35-22.00u.

The human body. Eerste deel van een 8-delige serie over de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Canvas, 22.15-23.05u.

7 up 2000. Negentien zevenjarigen met verschillende achtergronden worden gevolgd. Ze staan aan het begin van de 21ste eeuw en worden iedere zeven jaar weer opgezocht. BBC1, 22.35-0.05u.

DRAMA & KUNST

Oh oh Den Haag. Geslaagde comedy over actuele maatschappelijke kwesties op en rond het Binnenhof naar het scenario van Jan Blokker met o.a. Ina van Faassen, Huub Stapel en Hans Croiset. Gisteren door Kees van der Malen besproken. Ned.3, 20.50-21.20u.

Het Uur van de Wolf. BBC-documentaire over de gepassioneerde affaire die Graham Greene inspireerde tot het schrijven van zijn roman The End of the Affaire. De roman kwam uit in 1946 en is gebaseerd op een overspelige affaire tussen schrijver Graham Greene en Catherine Walston, de Amerikaanse vrouw van de gefortuneerde Engelse landeigenaar Harry Walston. Ned.3, 23.25-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Gemeenschap & goederen. In deze serie over hoe mensen binnen hun relatie met geld omgaan, praten Henk en Margriet over sober leven. Zij zijn gestopt met werken maar reizen de hele wereld over. Ned.3, 20.20-20.50u.

MUZIEK

Legenden. Op 8 januari 1935 komt Elvis Presley in het Amerikaanse provincieplaatsje Tupelo ter wereld. Zijn tweelingbroer komt bij de bevalling te overlijden, iets waar Presley zijn hele leven lang last van zal blijven houden. Een portret van de legendarische zanger. ARD, 21.45-22.30u.

RTL Dossier: Doe maar 1981-1984. Laatste deel over de popgroep Doe Maar die in 1984 met optredens stopte. Popjournalisten, radio-dj's en fans praten over hoe zij de beëindiging van de band hebben beleefd. RTL4, 22.00-23.00u.

2 meter sessies. Onder anderen een optreden van de Haagse zangeres Anouk en Ed Kowalzcyk van de Amerikaanse band Live. RTL5, 22.15-22.50u.

FILM

Guarding Tess (Huhg Wilson, 1994, VS). Sentimentele komedie over de groeiende verstandhouding tussen nukkige presidentsweduwe Shirley MacLaine en geheim agent Nicolas Cage, die in een uithoek van Ohio als haar lijfwacht te werk is gesteld en van heldhaftiger opdrachten droomt. Voorspelbaar scenario laat niets na om macho-gedrag te ridiculiseren. Net5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Condition Red (Mika Kaurismäki, 1995, VS/Finland). Broer van Aki regisseerde vlotte maar matige thriller waarin explosieve cipier James Russo ten prooi valt aan charmes van gedetineerde Cynda Williams. Zij verleidt hem ertoe haar te bevrijden. ZDF, 0.00-1.20u., tweetalig.

White Mischief (Michael Radford, 1987, Engeland). Frivole, op authentieke feiten gebaseerde speelfilm over een door haar oprechtheid gedoemde, overspelige liefde tussen Engelse Lady Greta Schacchi en Schotse Earl Charles Dance in het Britse koloniale Kenia van 1950. Regisseur van Another Time, Another Place, Nineteen Eighty Four en Il Postino zwelgt in luxueuze soirées vol goudlamé japonnen. ARD, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Father's Little Dividend (Vicente Minnelli, 1951, VS). Minder scherp vervolg op heerlijke komedie Father of the Bride (1950) waarin Spencer Tracy met problemen rond huwelijk van dochter Elizabeth Taylor kampte. Nu dreigt hij opa te worden. Ook met Joan Bennett, Don Taylor. Morgen, ARD, 10.40-12.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Bed of Roses (Michael Goldenberg, 1996, VS). Therapeutisch gekleurde tearjerker. Introverte bloemenhandelaar Christian Slater overtstelpt gevoelsarme workaholic Mary Stuart Masterson met rozen. Morgen, BBC2, 14.05-15.30u.