Selectie Musea

Anton Corbijn

Als fotograaf voor de muziekbladen Oor en New Musical Express portretteerde Anton Corbijn (1955) in de jaren tachtig voornamelijk zijn eigen muzikale helden uit het new wave-tijdperk. Nu wordt hij gevraagd door de groten der aarde. Ondanks de sterrenstatus van zijn modellen noemt Anton Corbijn (1955) zichzelf nog steeds een underground-fotograaf. Corbijn steekt de draak met de beroemdheid van zijn onderwerpen en reageert op het stereotype beeld dat het publiek van hen heeft. Zijn foto's zijn wars van glitter en glamour. Hij fotografeert celebrities imperfect of onherkenbaar en maakt ze ondergeschikt aan zijn visie en zijn composities. Frank Sinatra, eenzaam starend naar zijn halfvolle bierglas, is een zielige oude man in een lege hotelbar en Luciano Pavarotti heeft net zo'n psychopathische blik en verwilderd uiterlijk als Charles Manson. Op de tentoonstelling Anton Corbijn, 25 jaar WERK in het Groninger Museum is de ontwikkeling van underground- naar celebrity-fotograaf goed te volgen.

Anton Corbijn, 25 jaar werk t/m 25 juni in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u.

Theo van Doesburg

Dynamiek en voortdurende verandering zag Theo van Doesburg (1883-1931) als wezenlijk voor de moderne kunstenaar en dat wordt prachtig tot uitdrukking gebracht op twee exposities in het Utrechtse Centraal Museum en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Van Doesburg liet een zeer uitgebreid oeuvre na van schilderijen, tekeningen, maquettes, schetsen, essays en literaire uitingen, drukwerk enzovoort. Het is een wonder dat de samenstellers van de tentoonstellingen erin geslaagd zijn om het omvangrijke en gevarieerde werk van van Doesburg inzichtelijk te maken. Op groot opgeblazen zwart-wit foto's van de kunstenaar en zijn companen worden de kunstwerken geëxposeerd en dada-achtige klanken begeleiden de bezoeker bij zijn speurtocht door het geheel. Alles bij elkaar een soort vrolijk laboratorium.

Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni.

Herbaria

Al meer dan tien jaar organiseert het Frans Halsmuseum bloemenpresentaties en in het oude gebouw gaan de historische bloemstukken perfect samen met de schilderijen, de meubels en het glaswerk. Speciaal teruggekweekte àntieke' bolgewassen maken deel uit van de boeketten in oude en hedendaagse schalen, schotels en vazen. Elke jaarlijkse presentatie wordt opgeluisterd met een speciaal thema. Ditmaal heeft het Nationale Herbarium Nederland een keuze gemaakt uit zijn uitgebreide verzameling herbaria. Dit zijn antieke albums in zeer groot formaat, vol gedroogde bloemen en kruiden. Om te voorkomen dat een tentoonstelling van muffe oude planten als saai ervaren wordt, zullen - naast de albums - ook latere bloemenboeken en naar het leven getekende en geschilderde bloemgewassen te zien zijn.

Bloemen, levend en gedroogd t/m 7 mei in het Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Ma t/m za 11-17u zo 12-17u.

Japan

In 1788 moest de Japanse kunstenaar en amateur-wetenschapper Shiba Kôkan (1747-1818) zich als koopman vermommen om stiekem de zwaarbewaakte Nederlandse enclave in de stad Nagasaki binnen te dringen. De Nederlanders bevonden zich sinds 1639 als enige westerlingen in Japan, op het kunstmatige eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Kôkan was al jaren een verstokte `hollandofiel'. Van alles wat uit Nederland in Japan terecht kwam, bewonderde hij vooral de schilderkunst en wetenschap. Over die Kôkan is nu, voor het eerst in Nederland in het Amsterdams Historisch Museum, een overzichtstentoonstelling te zien. De expositie is thematisch gegroepeerd rondom stukken die bijna al Kôkans facetten aan bod laat komen, zodat boeken gecombineerd worden met schilderijen, instrumenten of aardewerk.

Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 259. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

En verder

Leven in een verzameling, toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Urban Views, foto's van Gabriele Basilco en Beat Streuli t/m 16 april in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u; Meesters van het Zuiden; barokschilders rondom Rubens t/m 7 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u, za zo 12-17u; Jacob Olie, fotograaf van 19de-eeuws Amsterdam t/m 24 april, Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67. Ma t/m zo 11-19u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; In helder licht; Abraham en Jacob van Strij, Hollandse meesters van landschap en interieur omstreeks 1800 t/m 16 april in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Di-zo 11-17u; Aardse schoonheid, hemelse kunst t/m 24 april in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u.