Selectie Films

Any Given Sunday

Kaleidoscopische film van Oliver Stone over een fictief American football-team uit Miami gebruikt enerverende sportbeelden als metafoor van de tegenstelling tussen oude Amerikaanse waarden en de macht van big business. Coach Al Pacino belichaamt de opvatting dat winnen niet altijd het belangrijkst is, terwijl de vrouwen het meest materialistische standpunt innemen. In 27 theaters.

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt per ongeluk op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. In meer dan 10 theaters.

Boys Don't Cry

Vertelt de ware geschiedenis van Brandon Teena, een meisje dat als jongen door het leven ging en toen dat uitkwam door zijn twee beste vrienden werd vermoord. Debuterend regisseuse Kimberly Peirce maakte er een verdrietige liefdesgeschiedenis van, een Romy en Julia, die gedragen wordt door het uitmuntende spel van Hilary Swank als Brandon en Chloë Sevigny als zijn vriendin Lana, die beiden voor een Oscar werden genomineerd. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Haag: Babylon. Middelburg: Cinema. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver. Middelburg: Cinema Middelburg.

Magnolia

Derde film van Paul Thomas Anderson, het grote jonge talent van de Amerikaanse film, is een ingenieus mozaïek van ruim drie uur, waarin een groot aantal personages in een buitenwijk van Los Angeles gedurende een etmaal gevolgd worden. Absurde, maar wijze symfonie van psychologische, muzikale en maatschappelijke motieven, met voortreffelijk ensemblespel van onder meer Tom Cruise, Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. In meer dan 10 theaters.

Rosetta

Kale, overdonderende film van de Waalse broers Dardenne over Rosetta, een meisje dat alleen aan werk waardigheid kan ontlenen. In een losse, handheld stijl zit de camera de heldin in haar eenzame wereld dicht op de huid. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Bosch: Jeroen. Utrecht: Springhaver.

En verder

American Beauty in meer dan 55 theaters; Les Convoyeurs Attendent Emmen: Euro. Zaandam: De Fabriek; The Five Senses Den Haag: Het Haags Filmhuis. Gouda: Filmhuis Gouda. Middelburg: Cinema; Fucking Åmål in meer dan 8 theaters; KiIkijiro Amstelveen: Filmhuis Griffioen. Amsterdam: Rialto. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Tilburg: Louis; South park, uncut Dordrecht: Filmhuis Cinode. Heerenveen: De Bios. Lelystad: Alpha. Rotterdam: Pathé Schouwburgplein. Utrecht: Catharijne. Three Kings Amsterdam: City, Pathé Arena. Beverwijk: Luxor. Den Haag: Pathé Scheveningen. Eindhoven: Pathé. Groningen: Pathé. Hoogeveen: Luxor. Rotterdam: Lumière; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 95 theaters, onvertaald in Tilburg: Cinema Heuvelpoort.