Roda voorkomt een Gelderse droomfinale

Met een hard schot maakte de Limburger Dave Zafarin gisteravond plotsklaps een einde aan een Gelderse droom: 1-0. Door de golden goal in de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging zal op 21 mei niet Vitesse, maar Roda JC in de Rotterdamse Kuip de bekerfinale tegen NEC spelen.

De Arnhemse club had het liefst de crisisperiode na het vertrek van voorzitter Karel Aalbers willen wegspelen met het behalen van de nationale beker. En wat zou mooier zijn geweest als uitgerekend aartsrivaal NEC in de finale in Rotterdam verslagen zou worden? Het zou ook een beetje de beker van de gevallen Aalbers zijn geweest. Maar de in Arnhem nog altijd populaire Aalbers, die zich gisteravond tussen `zijn' publiek in het Gelredome had gemengd, zag gisteren dat de Limburgers de gelukkigsten waren in het enerverende bekerduel.

Roda begon sterk aan de wedstrijd tegen een wat nerveus spelend Vitesse. Binnen het kwartier kregen de Limburgers al drie open kansen om de score te openen, maar de Belgen Van Houdt, Valgaeren en Peeters faalden oog in oog met Vitesse-doelman Jevric. ,,Na dertien minuten had de finale al binnen moeten zijn'', zei Roda-trainer Sef Vergoossen na afloop. In het tweede kwartier herstelden de Arnhemmers zich onder leiding van de teruggekeerde Van Hooijdonk. Maar ook Vitesse verzuimde een aantal oplegde mogelijkheden af te maken.

De tweede helft kenmerkte zich vooral door een verbeten strijd op het middenveld. Uiteindelijk leek de wedstrijd in de 74ste minuut vanaf de strafschopstip beslist te gaan worden. Van Houdt werd eerst buiten de zestien meter vastgehouden door Kreek en botste vervolgens tegen Jevric. Scheidsrechter Luinge leek een strafschop te geven, maar na overleg met zijn assistent draaide hij zijn besluit om onduidelijke redenen terug. De Roda-spelers waren furieus, de Arnhemmers sloegen een zucht van verlichting.

In de verlenging waren de Vitesse-spelers Trustfull en Jochemsen dicht bij een golden goal (het allesbeslissende doelpunt). Maar Zafarin liet na een vrij trap van Van der Luer met zijn linkervoet de bal als een granaat achter Jevric inslaan. De Vitesse-spelers stortten ter aarde. De Limburgers vierden de belangrijkste overwinning van hun seizoen minutenlang met de duizenden meegereisde supporters op de tribune.

Zafarin, die in de tweede helft inviel voor de Kameroenees Tchoutang, kon na afloop zijn geluk niet op. ,,Ja, hij vloog er lekker in. Ik was vooraf boos dat ik geen basisspeler was. Ik heb op deze manier mooi wraak genomen. Dit is heel mooi. Ik denk dat ik een week niet zal kunnen slapen'', glunderde de local hero uit Kerkrade.

Vitesse-trainer Ronald Koeman was na afloop vanzelfsprekend zwaar teleurgesteld. ,,Het was natuurlijk een fantastische goal. Maar ik denk niet dat hij er ooit nog zo één maakt. We zullen deze teleurstelling moeten verwerken en proberen om via de competitie alsnog Europees voetbal te halen.''

Vitesse, dat zo graag een topclub wil zijn, moet oppassen dat het niet net als vorig seizoen in de laatste maanden alles verspeelt. In 1999 droomden de Arnhemmers kort voor het einde van het seizoen nog hardop over deelname aan de Champions League, maar lieten ze het uiteindelijk afweten. Nu het bekersprookje uit is, volgen nog vijf finales voor Vitesse om alsnog Europees voetbal veilig te stellen. Concurrent FC Twente, derde op de ranglijst met drie punten voorsprong, komt zaterdag in het Gelredome de eerste spelen.

Roda JC kan daarentegen opgelucht de competitie naar het tweede plan verwijzen. Voor de Limburgers ligt `de kortste weg naar Europa' nog altijd open. Een bekende weg inmiddels voor Roda. Door de overwinning van gisteren plaatste de club zich voor de vijfde keer voor de finale van de bekercompetitie. In 1976 en 1988 verloren de Limburgers de eindstrijd van PSV en in 1992 was Feyenoord te sterk geweest. Drie jaar geleden won Roda de nationale beker door 4-2 zege op Heerenveen.

Trainer Vergoossen probeerde gisteren na afloop de euforie te temperen, maar ook hij besefte dat dat onbegonnen werk is. ,,De volgende wedstrijd zaterdag tegen Willem II is het belangrijkste, maar ze schoppen me de deur uit als ik niet nog minimaal een dag over deze wedstrijd praat.''

    • Koen Greven