Politieke moord Samoa berecht

Twee oud-ministers van Samoa zijn gisteren schuldig bevonden aan de moord op een collega, de eerste politieke moord op het kleine eilandenrijkje in de Grote Oceaan sinds de onafhankelijkheid in 1961. De jonge politicus Luagalau Levaula Kamu werd op 16 juli 1999 in de rug geschoten door de zoon van de minister van Vrouwenzaken, die daartoe samen met de minister van Communicatie opdracht gaf. Kamu was populair omdat hij de corruptie van de oude politieke kaste aan de kaak stelde en op het punt stond een nieuw rapport te openbaren. Bovendien was hij net benoemd tot minister van Publieke Werken, een door zijn rivalen begeerde kabinetspost omdat er zoveel steekpenningen van aannemers te verdienen waren. Een van de ministers bekende dat men ook de premier van het land had willen vermoorden. (AP)