`Politie moet optreden tegen landbezettingen'

Het Hooggerechtshof van Zimbabwe heeft vanmorgen bepaald dat regering en politie moeten optreden tegen de bezettingen van blanke boerderijen door zwarte landarbeiders. De rechters hebben opnieuw bevestigd dat de bezettingen onrechtmatig zijn. De Commercial Farmers' Union, de organisatie van blanke boeren, had om die uitspraak gevraagd. Maar het oordeel van het Hooggerechtshof heeft weinig praktische waarde. De regering van president Mugabe heeft een eerdere soortgelijke uitspraak naast zich neergelegd.

Zuid-Afrikaanse landarbeiders, geïnspireerd door de gebeurtenissen in Zimbabwe, dreigen nu ook met bezetting van blanke boerderijen als ze geen gesprek krijgen met de minister van Landzaken. Bij het einde van de apartheid beloofde de toenmalige president Mandela dat hun leefomstandigheden zouden verbeteren. Maar daar is nog weinig van terechtgekomen. (Reuters, AP)