Onderzoek naar tussenpersonen

De Verzekeringskamer begint een onderzoek naar de relatie tussen verzekeraars en de tussenpersonen in de verzekeringsbranche. De toezichthouder van de verzekeringsbranche gaat vooral de integriteit en de kwaliteit van de voorlichting aan de consument in de verzekeringssector bekijken.

Dit heeft de Verzekeringskamer vanochtend bekendgemaakt. De rol van het intermediair is volop in discussie nu onlangs is gebleken dat er in veel gevallen nauwe financiële banden zijn tussen verzekeraars en tussenpersonen. Zo onthulde Aegon in het begin van dit jaar eigenaar te zijn van Meeus, de grootste tussenpersoon van Nederland. Ook Amev, Nationale-Nederlanden en ASR (Amersfoortse Stad Rotterdam) hebben inmiddels toegegeven – op het oog onafhankelijke – tussenpersonen deels of volledig in bezit te hebben.

De Verzekeringskamer onthoudt zich momenteel van een oordeel over deze hechte financiële relaties die op gespannen voet kunnen staan met de onafhankelijkheid van een adviseur. Wel hekelt de toezichthouder de geheimzinnigheid. ,,Alles is prima, als het maar transparant is'', aldus bestuurder Ton Kool van de Verzekeringskamer in een toelichting.

Met het onderzoek naar de relatie tussen de verzekeraars en het intermediair neemt de Verzekeringskamer een voorschot op de discussie welke instantie in de nabije toekomst het toezicht op de tussenpersonen gaat uitvoeren. Nu heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) nog via de Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf (Wabb) een toezichthoudende rol, maar het ministerie van Financiën komt in de tweede helft van dit jaar met voorstellen voor een nieuwe toezichthouder. Behalve de Verzekeringskamer komen daar ook de Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer voor in aanmerking. Veel tussenpersonen verlenen immers ook tal van andere financiële diensten, zoals bijvoorbeeld hypotheken.

De Verzekeringskamer verwacht sowieso in de nieuwe constellatie een rol te krijgen. ,,Die tussenpersonen houden zich voor het grootste deel bezig met verzekeringen. Daar hebben wij verstand van'', aldus bestuurder Kool. Zelfregulering heeft volgens de Verzekeringskamer de voorkeur boven nieuwe wetgeving. Dat zou echter wel betekenen dat verzekeraars hun belangen in tussenpersonen vrijwillig openbaar maken. Die openheid zou ook in lijn zijn met een Europese Richtlijn in wording die – zoals het er nu uitziet – zelfs bij een belang van 1 procent in een tussenpersoon al openheid eist. Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Assurantiën en Assurantieadviseurs (NVA) pleit nu voor openheid over de financiële verwevenheid met de verzekeraars. ,,We hebben een eerlijk vak, dus waarom zou je over dergelijke deelnemingen geheimzinnig doen. Als je bij de Rabobank naar binnen gaat, weet je dat je met een verzekering van [dochter] Interpolis naar buiten komt. Dat is duidelijk'', aldus voorzitter Paula Swenker.

TUSSENPERSONENpagina 16