Nog geen pepperspray tijdens EK

De politie zal tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in juni nog niet over pepperspray beschikken. Zo'n 1.500 agenten hebben inmiddels het nieuwe `wapen' leren gebruiken, maar minister De Vries (Binnenlandse Zaken) wil niet dat de ene agent er wel en de andere agent er niet over beschikt, zo liet hij gisteren tijdens een overleg met de Tweede Kamer weten.

Het gebruik door agenten van een spuitbus met pepperspray is bedoeld om agressieve personen op afstand te houden, zodat een agent niet meteen naar zijn `klantonvriendelijke' dienstwapen hoeft te grijpen. Wat de spray voor lichamelijke gevolgen heeft voor mensen met astmatische klachten is echter niet helemaal duidelijk. De Leidse universiteit is niet bereid gebleken om de spray uit te testen op `astmatische vrijwilligers' omdat zo'n proef onethisch wordt bevonden. Met name PvdA-woordvoerder Kuijper wil toch dat vooraf vaststaat wat voor schade astmatici op kunnen lopen als zij de spray in het gezicht krijgen, maar minister De Vries wil die gevolgen pas gaandeweg inventariseren.

,,Ik ben het er mee eens dat iemand die een agent aanvalt ook een zeker belang heeft, maar dat geldt toch ook een beetje voor de agent die wordt aangevallen. Laten we dat niet uit het oog verliezen. Ik zou er dus voor pleiten dat iemand die weet dat hij kwestbaar is als er met pepperspray wordt gespoten, zich wat terughoudend opstelt en even goed nadenkt voordat hij een agent aanvalt'', aldus De Vries. ,,Pepperspray is natuurlijk een onaangenaam middel, maar dat was precies de bedoeling.''