Nasdaq daalt 7 procent

Het was gisteren andermaal somberheid troef op de beursvloer in New York en opnieuw waren het de technologiewaarden die het moesten ontgelden. Beleggers deden de vertegenwoordigers van de Nieuwe Economie opnieuw massaal van de hand. Op Wall Street moest de Amerikaanse Nasdaq-index voor de derde dag op rij een fors verlies incasseren. De technologiezware beursgraadmeter leverde ruim 7 procent in en kelderde naar een stand van 3770 punten. Daarmee heeft de Nasdaq meer dan een kwart van zijn waarde verloren ten opzichte van het slotrecord van 10 maart, toen de index ruim boven de grens van 4000 punten piekte.

Oorzaak van de aanhoudende verkoopgolf van hightechfondsen zijn de in korte tijd hoog opgelopen koersen. Volgens analisten zijn de technologiewaarden in vergelijking met andere sectoren te fors beloond. Daarom vindt nu een correctie plaats. Ook de ietwat tegenvallende kwartaalresultaten van een aantal Amerikaanse technologiebedrijven spelen de Nas- daq parten.

Het forse verlies van gisteren kwam vooral voor rekening van Goldman Sachs. De zakenbank maakte voor opening van de beurs een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting voor softwaregigant Microsoft bekend. De bank baseert de correctie op het gedaalde aantal verkopen van pc's in de eerste drie maanden van dit jaar. Microsoft moest het bericht bekopen met een koersdaling van 5,4 procent.

Het Dow-Jonesgemiddelde kon zich gisteren niet onttrekken aan de turbulentie op de technologiebeurs. De Dow leverde 162 punten in op een stand van 11.125 punten. Dat betekende een verlies van 1,4 procent. De daling van de Nasdaq dreunde vanmorgen ook hard door op de Europese effectenbeurzen die zonder uitzondering in de rode cijfers belandden. Op de Amsterdamse effectenbeurs hielden de technologie-fondsen zich overigens redelijk staande, met uitzondering van UPC.