`Misleiding door politie en justitie'

De Haagse politie en justitie hebben de rechtbank en de verdediging volgens de Rotterdamse advocate I. Weski ,,stelselmatig misleid'' bij het geven van informatie over het onderzoek naar drugsverdachte D. Bouterse en medeverdachten.

Raadsvrouw Weski, die de vermeende handlanger van Bouterse, Richard L. bijstaat, heeft het gerechtshof vandaag gevraagd nooit eerder geopenbaarde vertrouwelijke Haagse politiedossiers vanaf 1990 te mogen overleggen. Daaruit blijkt volgens haar dat er al veel langer verdenkingen tegen Bouterse en medeverdachten hebben bestaan dan opsporingsambtenaren tot nu toe hebben toegegeven. Omdat er volgens Weski wezenlijke opsporingsinformatie is achtergehouden, moet justitie volgens haar niet-ontvankelijk worden verklaard. Bouterse en medeverdachten zouden dan vrijuit gaan.

Justitie heeft tot nu toe steeds gezegd dat het drugsonderzoek naar Bouterse pas in 1992 is begonnen door het zogeheten derde Copa-team (Colombia-Paramaribo). Over Bouterse zouden volgens de politie tot dan toe alleen vermoedens hebben bestaan dat hij met drugs te maken had.

In de stukken die Weski nu heeft van het Copa-team – `zeer vertrouwelijk' en `geheim' – uit onder andere 1990 wordt Bouterse al als drugshandlanger opgevoerd van veel andere Colombiaanse, Surinaamse en Nederlandse drugsverdachten. Het rapport van 1990 van het `Copa-team narcoticabrigade' eindigt met een foto van Bouterse waaronder staat ,,en dan nu Bouterse nog effe klissen, mannen!''.

,,Uit deze geheime dossiers blijkt dat minimaal twee jaar langer dan tot nu toe is verteld, Bouterse een specifiek onderzoeksdoel is geweest van de Haagse politie. Door grote delen van de verdenkingen te verzwijgen, heeft de verdediging niet kunnen reconstrueren hoe het onderzoek is verlopen en of er rechtmatig is gehandeld'', aldus Weski. Het hof moet volgens haar daarom justitie niet-ontvankelijk verklaren.

De advocate wil in ieder geval alle opsporingsambtenaren opnieuw horen over de tot nu toe verzwegen stukken. De al sinds december vorig jaar lopende hoger beroepszaak tegen Bouterse – die eerder door de rechtbank tot zestien jaar cel werd veroordeeld – zou daardoor aanmerkelijk worden vertraagd.

Weski wil niet zeggen hoe ze ineens aan de vertrouwelijke politiedossiers komt. Vorige week verklaarde een van de voormalige rechercheurs van het eerste Copa-team, P. Staal, in het Algemeen Dagblad al dat zijn team reeds in 1990 ,,een zaak tegen Bouterse rond had''. Staal, die inmiddels privé-detective is, sprak het vermoeden uit dat zijn team destijds om politieke redenen werd ontbonden. Weski wil ook dat Staal door het gerechtshof wordt gehoord.

Uit de dossiers, waar deze krant ook over beschikt, blijkt overigens niet dat er vóór 1992 bewijsmateriaal tegen Bouterse bestond. Het gaat om analyses van de politie waarin wel regelmatig de naam van Bouterse opduikt. Er staat bijvoorbeeld in dat Kobus L., die een straf uitzit wegens cokehandel met de Surinaamse ex-legerleider, ,,een direct contact is van Desi Bouterse''.

Uit de vertrouwelijke stukken blijkt ook niet dat de politie concrete opsporingshandelingen heeft verricht tegen Bouterse. Het Haagse gerechtshof moest vanmiddag nog beslissen wat er met de stukken moet gebeuren en of opsporingsambtenaren opnieuw moeten worden gehoord.

dossier www.nrc.nl

    • Marcel Haenen