KOOPTIPS

Wie iets wil aanschaffen op Internet, doet er goed aan een aantal stelregels in acht te nemen. Enkele tips:

Bekende bedrijven Koop bij bekende, goed aangeschreven staande bedrijven, bedrijven die duidelijke en volledige informatie geven op hun site, bedrijven met het Webtrader-logo van de Consumentenbond.

Informatie Vraag alvorens te kopen per mail om nadere informatie. Als een behoorlijk antwoord uitblijft, koop dan elders.

Klagen Ga na of de aanbieder van uw keuze een telefoonnummer of een postadres bekendmaakt. Een telefoontje is minder makkelijk te negeren dan mail. Klagen kan het beste per (aangetekende) brief en in het uiterste geval wilt u zich ergens persoonlijk kunnen vervoegen.

Eerst zien, dan betalen Probeer te voorkomen dat u betaalt voordat er is geleverd. Met andere woorden: betaal liever niet per creditcard, liever wel per acceptgiro of onder rembours.

Koop Nederlandse waar Koop liever niet in het buitenland, tenzij bij bekende bedrijven die een naam te verliezen hebben. Informeer eventueel naar ervaringen van andere kopers. Nieuwsgroepen op Internet zijn hiervoor een ideaal medium.

Extra kosten Wanneer u bij een buitenlandse site koopt, houd er dan rekening mee dat verzendkosten en eventueel invoerrechten en de BTW-heffing het prijsvoordeel teniet kunnen doen.

Denk erover na wat u doet in geval van een geschil.

Veilig betalen Transacties met een buitenlands bedrijf op Internet zullen altijd met de creditcard moeten worden betaald.

Let er in die gevallen wel op dat het betalen verloopt via een secure server of `veilige sessie'. De creditcardgegevens worden dan gecodeerd verstuurd.