Kinderagenda

Museumweekend

Schilder of teken je eigen zelfportret, volg een stoomcursus `stoom' of vind een kostbare lading goud terug. Zaterdag 15 en zondag 16 april is het Nationaal Museumweekend en dan zijn zo'n 550 musea gratis of tegen fikse korting open. Veel musea hebben speciaal voor kinderen allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd. Staat er geen museum bij jou in de buurt bij, informeer dan toch even of er iets leuks te doen is, want in deze agenda kunnen we niet alle musea meenemen.

Den Haag

Is mijn postzegelserie zeldzaam? Hoe oud is die stoffige postkist op zolder? Neem je oude spullen mee en specialisten van het Museum voor Communicatie zullen vragen beantwoorden over datering, zeldzaamheid, materiaal en gebruik. Ook vertellen ze op verzoek mooie verhalen over telecommuncatie, posthistorie en filatelie. Open za en zo van 12-17u. Taxatie van 14-16u30. De toegang is gratis. Adres: Zeestraat 80-82. Inl 070-3307500.

In Museum Mesdag kunnen kinderen zich uitleven met ijzerdraad, veertjes, papier maché en verf in de workshops `Kraanvogels maken' en `Schalen en vazen maken en beschilderen. Ouders kunnen ondertussen - geïnspireerd door Hendrik Willem Mesdag - in een workshop `Zeemansliederen' deuntjes instuderen onder begeleiding van een accordeonist (vanaf 14u). Workshops van 12-17u. Adres: Laan van Meerdervoort 7f. De toegang is gratis. Inl 070-3621434.

Leeuwarden

In de binnentuin van het Fries Natuurmuseum (Schoenmakersperk 2) lopen in de binnentuin jonge dieren rond. Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen geluiden raden, poppenkast spelen, zich verkleden als ooievaar of lieveheersbeestje en dieren aaien (za van 10-17u zo 13-17u). In het Fries Literatuurmuseum (Grote Kerkstraat 212) is een puzzeltocht door het gebouw (za en zo van 11-17u) en in een workshop in het Fries Museum (Turfmarkt 11) kan een bandana (hoofddoek) of halsdoek worden gemaakt (za en zo om 13 en 15u ƒ2,50). Elk bezoekend kind krijgt een gratis Star Wars-speurkleurplaat. Schilderkunst op aardewerk uit Peru ca. 450 na chr door de Moche-indianen is te zien in het Princessehof (Grote Kerkstraat 11). Kinderen t/m 12 jaar kunnen met het maken van een indianenverhaal, -gedicht of -tekening een rondleiding winnen voor hun schoolklas (za en zo van 11-17u).

Leiden

Meer dan 230 jaar geleden verging het VOC-schip de Leimuiden met aan boord een grote hoeveelheid baren goud, waarvan er maar één is opgedoken. Dat ene stukje goud is nu te zien in het Koninklijk Penningkabinet. Kinderen krijgen een schatkaart van een exotisch eiland, waar zojuist een schip met goud in de golven is verdwenen. Met de kaart kunnen ze op zoek naar de verdwenen kostbaarheden. De vinders worden beloond met een echte goudbaar (om op te snoepen). Openingstijden za en zo van 12-17u. De toegang is gratis. Adres: Rapenburg 28. Inl 071-5160999

Duizend knallen en vonken. Museum Boerhaave is dit voorjaar omgetoverd in een vrolijke electriciteitskermis. Maar wat is electriciteit eigelijk? Hoe werkt een electrische deurbel en hoe ziet een door de bliksem getroffen hand eruit? Theatergezelschap Pandemonia heeft een spectaculair elektrisch programma gemaakt, geïnspireerd op achttiende eeuwse geleerden als Volta en Ampère, maar met uitstapjes naar deze tijd. Op za en zo om 14u en 15u. Ook is er een `electrische' speurtocht voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Toegang gratis. Adres: Lange St. Agnietenstraat 10. Inl 071-5214224.

Rotterdam

Exposeer je eigen zelfportret in een museum en schuif daarvoor aan in de inloopworkshop op za en zo van 14-17u in Museum Boijmans Van Beuningen. Tekenpotloden, verf, penselen, papier etc: alles ligt klaar voor een echt portret mét achtergrond, want in het museum is nu de expositie `Carel Willink zelfportret en architectuur' te zien en misschien kan je je daardoor laten inspireren. Je droomhuis, mooie oude pilaren, de zee je mag zelf weten wat je als achtergrond schildert. Alle portretten worden op een speciale tentoonstellingswand geëxposeerd. Ben je wat ouder: rap dan mee bij de speciale rappende rondleidingen door het museum. De toegang is gratis. Open 11-17u. Adres Museumplein 18-20. Inl 010-4419539.

Utrecht

Jan Stoker vertelt in het Nederlands Spoorwegmuseum in de voorstelling `De Stoomgeest' over zijn vroegere werk als stoker op een indrukwekkende grote stoomlocomotief. De stoomcursussen `stoom' zijn op za en zo om 12u30 13u30 en 14u30. Buiten staan het hele weekend oude locomotieven onder stoom. Op verzoek vertellen rondleiders sappige verhalen over de rijtuigen. Open za en zo van 11u30-17u. Toegang ƒ5 Adres: Maliebaanstation. Inl 030-2306206.

In Museum Catharijneconvent is voor kinderen van 8 tot 12 jaar een gratis speurtocht `De uitvinding'. Speurders komen van alles te weten over de uitvinding van de boekdrukkunst. Open van 11-17u De toegang is gratis. Adres: Nieuwegracht 63/Lange Nieuwstraat 38. Inl 030-2313835.

Zwolle

In de Zwolse musea kan een museumschatje verdiend worden door opdrachten uit te voeren en het oplossen van raadsels tijdens speurtochten. De schatkaart is bij de plaatselijke VVV op te halen. Bij `Het Vrouwenhuis` moeten kinderen vragen over een schilderij beantwoorden, bij het Ecodrome moet een monster worden gevonden en een raadsel opgelost. In Museum De Stadshof liggen verborgen woorden en de opdracht van het Stedelijk Museum Zwolle staat in het teken van sieraden.

Een dubbeldekker staat za vanaf 10u30 bij de VVV op het Grote Kerkplein klaar om de kinderen naar de musea buiten het centrum te brengen.

Op zo vanaf 11u30. De dubbeldekker vertrekt ieder uur, op het halve uur, de laatste bus gaat om 16u30. Toegang tot alle musea en de dubbeldekker is gratis. Op vertoon van de schatkaart kan op za tussen 10-12u en 14-16u voor ƒ3,50 (kinderen) en ƒ6 (volwassenen) een rondvaart door de stadsgracht van Zwolle gemaakt worden.

Inl VVV 038-4216798.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker