KALFSENTRECOTES EN MIERIKSWORTEL

Ieder zaterdagochtend om tien uur luister ik altijd naar Home truths, oftewel ,,de harde waarheid'', een programma dat wordt gepresenteerd door John Peel op BBC Radio 4. Dit geestige, soms serieuze en vaak ontroerende programma gaat over ons alledaagse leven. Onlangs was een van de onderwerpen krenterigheid. Een vrouw belde op om over haar man te vertellen. Als zij samen naar de supermarkt gaan, is het eerste wat de man doet de winkelbediende die rondgaat met gekleurde etiketjes voor af te prijzen artikelen in verband met bijna overschreden houdbaarheidsdatum op te zoeken en hem of haar te achtervolgen. Ik lachte wel toen ik dat hoorde, omdat ik mezelf er een beetje in herkende. Ik ben niet zo fanatiek als hij, maar ik kijk wel altijd bij de vleesafdeling om te zien of de Welse lamskoteletten of de kalfsentrecotes bijna op datum zijn. Ik had laatst geluk; vandaar dit recept.

Doe de bouillon in een pan en laat op een hoog vuur tot circa de helft inkoken. Schep er de slagroom door, breng weer aan de kook en laat in circa 10 minuten inkoken tot een dikke saus. (U kunt er desgewenst wat Dureya aardappelzetmeel over strooien als de saus niet dik genoeg wordt.) Voeg de mierikswortelsaus toe en schep om. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm.

Wrijf de kalfsentrecotes aan beide kanten in met wat zout en peper en de salie. Verhit de olijfolie en boter in een zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de kalfsentrecotes in en bak ze circa 6 minuten, waarbij u ze een keer omdraait, tot ze goudbruin en rosé gebakken zijn. Schik de entrecotes op voorverwarmde borden, schep er wat mierikswortel-roomsaus over, garneer met de peterselie en serveer met bijvoorbeeld geroosterde aardappels en spinazie.

    • Kim Maclean