Justitie VS: Elián vandaag naar vader

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de familie van de zesjarige Cubaanse schipbreukeling Elián Gonzalez in Miami per brief gelast de jongen vanmiddag over te dragen.

De familie krijgt de keus Elián naar vliegveld Opa Locka in Miami te brengen of naar Washington, waar vader Juan Miguel Gonzalez momenteel verblijft. De familie liet onmiddellijk weten dat federale ambtenaren de jongen maar moeten komen halen uit hun huis in Little Havana. Dat zal naar verwachting leiden tot rellen met betogers rond het huis. Minister van Justitie Janet Reno zei dat het bevel desondanks op een ,,snelle en faire manier'' wordt uitgevoerd.

De brief van Justitie volgt op een persoonlijk gesprek van Janet Reno met de familie van Elián. Reno probeerde hen in Miami over te halen de overdracht van Elián vreedzaam te laten verlopen. Het gesprek duurde bijna drie uur en leverde niet direct een akkoord op. Elián was bij het gesprek aanwezig, maar had meer aandacht voor een knuffeldier en voor de tekenfilmpjes op de televisie.

Het gesprek had plaats in Miami Beach in het huis van zuster Jeanne O'Laughlin, een non (en president van een lokale universiteit) die in januari al een ontmoeting arrangeerde tussen Elián en zijn twee grootmoeders uit Cuba. Na afloop van die bijeenkomst zei O'Laughlin, die al jaren een vriendin van Reno is, dat ze tot de conclusie was gekomen dat Elián beter in de Verenigde Staten kon blijven.

Gisteren wierp O'Laughlin zich opnieuw op als bemiddelaar. Na een etmaal van afgeketste afspraken tussen de familieleden in Miami en de vader van Elián begaf de non zich gisterochtend naar het huisje van de familie in Little Havana, waar demonstranten al maanden demonstreren tegen terugkeer van de jongen naar Cuba. Toen ze even later vertrok nam ze Elián en zijn oudoom Lázaro met zich mee naar haar huis. Daarmee was de jongen weg uit de geladen atmosfeer in de Cubaanse buurt van Miami. Ook nicht Marisleysis, die zich voor stress had laten opnemen in een ziekenhuis, voegde zich bij hen.

O'Laughlin zei dat de familieleden zich begonnen neer te leggen bij de onvermijdelijkheid van een overdracht van Elián aan zijn vader. Later kwam Reno uit Washington aan, voor een gesprek dat volgens O'Laughlin hartelijk was. De vader van Elián, die vorige week een ontmoeting met Reno had, liet gisteren weten dat hij er genoeg van heeft nog langer op zijn zoon te moeten wachten. Dinsdag leek er een afspraak met zijn familieleden in Miami te zijn dat zij met Elián naar Washington zouden komen, maar dat blies Lázaro af omdat Elián zou hebben gezegd dat hij zijn vader niet wilde zien. Lázaro vertelde betogers dat het jongetje een foto van zijn vader verscheurd had.