Jorritsma wil scherper toezien op kabelbedrijf

Het toezicht op kabelexploitanten die zich tevens bezighouden met televisie en Internet wordt aangescherpt. De bedrijven zullen worden gesplitst in een netwerkdeel en een uitzenddeel. Dat zei minister Jorritsma (Economische Zaken) gisteren op een gastcollege aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Jorritsma neemt hiermee een voorschot op het debat over de zogenoemde Kabelnotitie, over toezicht op kabelexploitanten, dat de Tweede Kamer eind deze maand voert.

Het toezicht op de exploitanten is actueel geworden sinds kabelaar UPC bekendmaakte televisiebedrijf SBS Broadcasting te willen overnemen. Als de kabelaar eigenaar wordt van de zender, zullen de programma's van SBS voorgetrokken worden, zo vrezen andere zenders.

UPC kwam al eerder negatief in de publiciteit toen tv-zenders MTV, CNN en Canal+ het kabelbedrijf ervan beschuligden zijn monopoliepositie te misbruiken. De zenders weigerden de in hun ogen extreem hoge toegangsprijzen tot het net te betalen en waren als gevolg daarvan tijdelijk niet te ontvangen in Amsterdam.

Omdat het niet rendabel is een nieuw netwerk aan te leggen naast een bestaand beschikken de kabelexploitanten over een zogenoemd natuurlijk monopolie. Jorritsma wil voorkomen dat de kabelaars misbruik van hun monopolie maken door ze te dwingen een duidelijke scheiding aan te brengen tussen hun kabelpoot en andere activiteiten als televisie en Internet. Dat kan bijvoorbeeld door te eisen dat de boekhouding wordt gescheiden.

Kabel- en telecomtoezichthouder Opta kan dan eenvoudig de redelijkheid vaststellen van het tarief dat televisiezenders betalen aan de kabelexploitant voor doorgifte van het signaal. Bijkomend voordeel is dat ook de prijs die consumenten voor hun kabelabonnement betalen inzichtelijker wordt.

Overigens bleek eerder deze week dat de koers van het aandeel UPC dusdanig is gedaald dat de geplande overname van SBS onzeker is geworden. UPC en SBS maakten gisteren bekend dat het oorspronkelijke bod is gewijzigd en is voorzien van een ontsnappingsclausule. Als de koers van UPC tot en met eind mei, als het bedrijf zijn bod gestand wil doen, gedurende tien dagen gemiddeld onder de 51 euro blijft, hoeft UPC SBS niet over te nemen. De koers is nu ongeveer 44 euro.