Iran: vier joden bekennen spionage

Vier van de dertien joden die in de Iraanse stad Shiraz terechtstaan hebben bekend voor Israel te hebben gespioneerd en hebben vergiffenis en clementie gevraagd. Dat heeft de woordvoerder van het paleis van justitie in Shiraz vanochtend verklaard. Maar volgens hun verdedigers is er geen sprake van een formele bekentenis. ,,De verdachten hebben niet bekend; er was trouwens geen tijd om het onderwerp serieus te behandelen'', zei een woordvoerder van de verdediging.

Als de verdachten schuldig worden bevonden kunnen zij lange gevangenisstraffen krijgen of zelfs de doodstraf. Eind 1996 werden in een dergelijke zaak drie joden terechtgesteld in Teheran.

Het proces wordt in Israel en het Westen met grote bezorgdheid gevolgd. De VS hebben laten weten dat de uitkomst van het proces invloed kan hebben op het – langzame – proces van toenadering met Iran. Verscheidene Europese landen hebben de arrestaties veroordeeld en hoe dan ook om een eerlijk proces gevraagd.

Een eerlijk proces werd vanochtend toegezegd door het hoofd van de rechterlijke macht in de provincie Shiraz, Hossein Ali Amiri. ,,Al onze zorgen gaan ernaar uit de rechten van de verdachten tijdens het proces te waarborgen'', zei hij.

Het proces begon vanochtend achter gesloten deuren – omdat de staatsveiligheid in het geding is – en werd meteen verdaagd tot 1 mei. De verdedigers van de joden hadden uitstel van het proces gevraagd om de dossiers beter te kunnen bestuderen, wat door rechter Sadeq Nourani meteen werd ingewilligd. De rechter studeert nog op een verzoek om de tien verdachten die al 15 maanden in hechtenis zijn, in vrijheid te stellen voor Pesach, het joodse Paasfeest, dat 20 april begint.

Slechts vier van de tien verdachten die gevangen zitten, waren vanochtend in de rechtszaal aanwezig. De drie die in februari op borgtocht werden vrijgelaten, moeten 16 april voorkomen. Zij waren wel in de rechtszaal aanwezig, en zeiden tegenover bij de rechtbank aanwezige journalisten en Westerse diplomaten te hopen dat hun onschuld snel zal worden vastgesteld. Een van hen, Navid Balazadeh (18), zei geen advocaat te hebben omdat hij de noodzaak daarvan niet inzag: ,,Ik heb niets gedaan.''

De Iraanse autoriteiten onderstrepen dat het proces niets met godsdienst te maken heeft. Zij wijzen erop dat ook acht islamieten zijn aangehouden in deze zaak. Dezen worden op een later tijdstip berecht. Dat de autoriteiten religieuze gevoeligheden graag zouden willen omzeilen, bewees rechter Nourani vrijdag toen hij een onverwacht en ongekend bezoek aan de gevangenen bracht, om hun een goede Pesach te wensen. ,,Aan het eind van de ontmoeting, die zeer emotioneel geladen was, bood de heer Nourani ieder van de gevangenen een geschenk aan'', aldus een officiële mededeling. In een eveneens door de autoriteiten gepubliceerde bedankbrief schrijft verdachte Asher Zadmehr: ,,Ik was zeer geroerd (...) Ik hoop dat de Opperste Leider me gratie zal geven en zal vergeven.'' (Reuters, AP, AFP)