Internationaal

LONDEN

Het was vanmorgen somberheid troef op de effectenbeurs in Londen, waar bijna alle hoofdfondsen terrein moesten prijsgeven. Van de zwaargewichten boekten alleen de oliefondsen BP Amoco en Shell winst. De FTSE-index moest 0,4 procent inleveren op 6.326 punten. De daling van de index kwam grotendeels op naam van de telecomfondsen, met uitzondering van British Telecom. Het concern kondigde ingrijpende reorganisatieplannen aan en verrastte met een koersstijging van 3 procent.

FRANKFURT

De zoveelste forse daling van de met technologiefondsen overladen Nasdaq op Wall Street dreunde vanmorgen ook door op de beursvloer in Frankfurt. Opnieuw stonden de hightechfondsen en telecoms onder zware druk. SAP nestelde zich stevig aan kop van het uitgebreide peloton verliezers. De softwaregigant incasseerde een koersdaling van bijna 5 procent. De DAX-index was 0,7 procent lager op 7.390 punten.

PARIJS

Parijs wist zich vanmorgen evenmin te onttrekken aan de malaise op Wall Street. Grootste dalers waren opnieuw France Telecom en Canal Plus met verliezen van meer dan 4 procent. De technologiefondsen trokken vanmorgen in Parijs ook de vertegenwoordigers van de oude economie mee in hun val. De CAC-40 daalde 0,3 procent naar 6.221 punten.

TOKIO

De koersen van technologiewaarden stonden als gevolg van de daling van de Amerikaanse Nasdaq zwaar onder druk op de effectenbeurs van Tokio, die het verlies niettemin beperkt wist te houden. De Nikkei-index moest 307 punten inleveren op 20.526 punten, een verlies van 1,5 procent.

Ook de overige beurzen in Azië moesten klappen incasseren als gevolg van de verliezen op Wall Street. De beursindex van Hongkong sloot 1,4 procent lager en in Australië sloot de handel met een verlies van 1,6 procent. De beurs van Zuid-Korea was gesloten.

NEW YORK

De Amerikaanse Nasdaq heeft gisteren voor de derde dag op rij een forse daling moeten incasseren. De index van technologiefondsen sloot ruim 7 procent lager op een stand van 3.770 punten. Daarmee heeft de Nasdaq meer dan een kwart van zijn waarde verloren ten opzichte van het slotrecord van 10 maart. De Dow Jones kon zich gisteren niet onttrekken aan de turbulentie op de technologiebeurs. Deze index leverde 162 punten in op 11.125 punten. Dat betekende een verlies van 1,4 procent. Beleggers deden andermaal hun technologiefondsen van de hand. Aanleiding was de neerwaartse bijstelling van de omzet van Microsoft door analisten.