Handelsoverleg EU en Polen loopt spaak

Onderhandelingen tussen Polen en de Europese Unie over verlaging van importheffingen en exportsubsidies op landbouwartikelen zijn op niets uitgelopen. De impasse leidt tot de eerste vertraging in het toetredingsoverleg tussen de EU en een kandidaat-lid uit Midden- en Oost-Europa.

Polen weigert de tarieven op landbouwartikelen af te schaffen als niet de EU eerst een einde maakt aan de exportsubsidies op deze artikelen. Dit leidt tot een duidelijk zichtbare vertraging van het uitbreidingsproces van de EU.

Een delegatie van de Europese Commissie was maandag naar Warschau gekomen om te spreken over de zogeheten nul-nul optie. Deze houdt in dat de landen gelijktijdig de wederzijdse handelsbelemmeringen zouden opheffen. De EU delegatie in inmiddels onverrichterzake naar huis gekeerd.

De Poolse staatssecretaris van Landbouw Jerzy Plewa zei gisteren dat het Poolse standpunt onwrikbaar is. Polen hanteert importtarieven op onder andere granen, bieten, varkensvlees en melkproducten om de eigen boeren te beschermen. De Poolse boeren voelen zich ernstig bedreigd door de gesubsidieerde landbouwproducten uit de EU die de Poolse markt overspoelen.

Landbouwcommissaris Franz Fischler heeft de Poolse maatregelen herhaaldelijk in tegenspraak genoemd met de vrije handelsbeginselen. Vorige week nog leek een oplossing in zicht toen de Poolse premier Jerzy Buzek zich na een onderhoud met Fischler in Brussel zeer optimistisch toonde. De landbouwdelegatie van de EU zou deze week alleen nog maar de puntjes op de i hoeven te zetten. Daarmee zou de weg vrijkomen voor de liberalisering van de wederzijdse handel per 1 juli.

De onderhandelingen lijken te zijn vastgelopen op de vraag wie er als eerste over de brug komt. Fischler moet nu eerst ruggespraak houden met de Europese ministers van Landbouw. Het is onduidelijk wanneer de onderhandelingen over de omstreden subsidies en tarieven zullen worden hervat.

Waarnemers in Warschau menen dat 1 juli niet meer haalbaar is.