`Genoeg locaties voor windmolens'

Nederland kan veel meer windmolens plaatsen dan er al staan. Stichting Natuur en Milieu en twaalf provinciale milieufederaties hebben woensdag tientallen mogelijke locaties voor windmolenparken gepresenteerd.

Ze zien onder andere plek in het Rotterdamse havengebied, de Wieringermeerpolder, de Eemshaven, het Sloegebied en de Zonzeelse polder (langs de HSL in Noord-Brabant). De locaties zijn volgens de organisaties geschikt omdat ze ver weg liggen van kwetsbare landschappen. Ze liggen vaak dichtbij belangrijke spoor-, snel- en waterwegen.

De milieuorganisaties sporen de overheid aan om de locaties op te nemen in hun plannen. Windmolens zijn volgens hen belangrijk voor het milieu.

Totaal zien de milieuorganisaties mogelijkheden voor 1.700 tot 1.850 megawatt nieuw vermogen aan windenergie. Dat is viermaal zoveel dan de 420 megawatt die Nederland nu heeft. Het is ook boven de doelstelling voor 2010 (1.500 megawatt).

1500 Megawatt aan windturbines leveren de stroom die een miljoen huishoudens nu verbruiken. Gaan deze huishoudens zuiniger om met stroom dan kan de stroom zelfs genoeg zijn voor twee miljoen gezinnen. (ANP)